Значење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Значење се изучува во философијата и семантиката. Прашања за тоа како зборови и различни означувачи значат нешто и што тоа значи да се каже дека фраза или друг симбол има некакво значење се пивотални за разбирање на јазикот и човечкото искуство. Литературна теорија, критичка теорија, и некои гранки на психоанализа се исто така вклучени во дискусија на значењето.

Гранки на философија што се директно вклучени во анализа на значењето се философија на јазикот, епистемологија, философска логика и философија на умот.

Лингвистиката е некогаш поделена на три аспекти: прагматика, синтакса и семантика, кои ги изучуваат соодветно користењето, образувањето и значењето на лингвистичките изрази.

Види исто така[уреди | уреди извор]