Живко Новески

Од Википедија — слободната енциклопедија

Живко Новескимакедонски поет и раскажувач.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Новески е роден е на 27 април 1947 година во с. Миокази, Кичевско. Завршил Филозофски факултет во Скопје. Просветен работник. Член на ДПМ од 1987 година.[2] Автор е на книгите: Точно време (поезија, 1978), Пелинор (раскази, 1985), Годови (поезија, 1991), Бубашар (сликовница за деца, 1996), Ума земја (еко поезија, 1997).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Republičkata zaednica na kulturata (2005). Sovremenost: literatura, umetnost, opštestveni prašanja (53. изд.). "Kočo Racin".
  2. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 184.