Европско првенство во водени спортови 1926

Од Википедија — слободната енциклопедија

1-то Европско првенство во водени спортови се одржа во Будимпешта, Унгарија од 18 до 22 август 1926 година. На ова прво издание учествувале само машки натпреварувачи.

Табела на медали[уреди | уреди извор]

       Домаќин

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Германија 5 3 4 12
2  Шведска 2 3 3 9
3  Унгарија 2 2 0 4
4  Белгија 0 1 0 1
5 Чешка Чехословачка 0 0 1 1
5  Обединето Кралство 0 0 1 1
Вкупно 9 9 9 27

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Скокови во вода[уреди | уреди извор]

Дисциплина Злато Сребро Бронза
3 метри
подробно
Артур Мунд
 Германија
Јозеф Лехнир
 Германија
Јулиус Балаш
Чешка Чехословачка
Платформа
подробно
Ханс Лубер
 Германија
Хелге Уберг
 Шведска
Алберт Најт
 Обединето Кралство

Пливање[уреди | уреди извор]

Дисциплина Злато Сребро Бронза
100 м краул
подробно
Истван Барани
 Унгарија
1:01.0 Арне Борг
 Шведска
1:01.1 Георг Вернер
 Шведска
1:03.6
400 м краул
подробно
Арне Борг
 Шведска
5:14.2 Хелберт Хајнрих
 Германија
5:21.4 Фридрих Бергес
 Германија
5:25.6
1500 м краул
подробно
Арне Борг
 Шведска
21:29.2 Фридрих Бергес
 Германија
22:08.2 Јоаким Радемахер
 Германија
22:19.8
100 м грбно
подробно
Густав Фролих
 Германија
1:16.0 Кароли Барта
 Унгарија
1:16.0 Ескил Лундал
 Шведска
1:16.1
200 м градно
подробно
Ерих Радемахер
 Германија
2:52.6 Лус ван Парис
 Белгија
2:54.8 Вилхелм Прасе
 Германија
3:00.1
4×200 м краул
подробно
 Германија
Огуст Хајтман
Јоаким Радемахер
Фридрих Бергер
Херберт Хајнрих
9:57.2  Унгарија
Золтан Битскеј
Андреас Вание
Геза Зигритз
Истван Барани
10:03.4  Шведска
Аке Борг
Арне Борг
Ескил Лундал
Георг Вернер
10:06.8

Ватерполо[уреди | уреди извор]

Дисциплина Злато Сребро Бронза
Ватерполо - мажи
подробно
 Унгарија  Шведска  Германија

Наводи[уреди | уреди извор]

  • „European Swimming Championships (Men)“. GBRSPORTS.COM.