Европско првенство во водени спортови 1931

Од Википедија — слободната енциклопедија

3-то Европско првенство во водени спортови се одржа во Париз, Франција од 23 до 30 август 1931 година.

Табела на медали[уреди | уреди извор]

       Домаќин

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Унгарија 5 2 2 9
2  Германија 3 4 4 11
3  Холандија 3 2 0 5
4  Австрија 2 1 1 4
5  Обединето Кралство 1 3 3 7
6  Франција 1 2 2 5
7  Финска 1 0 0 1
8  Италија 0 1 3 4
9  Шведска 0 1 0 1
10 Чешка Чехословачка 0 0 1 1
Вкупно 16 16 16 48

Освојувачи на медали[уреди | уреди извор]

Скокови во вода[уреди | уреди извор]

Машки дисциплини
Дисциплина Злато Сребро Бронза
3 метри
подробно
Евалд Рибшлегер
 Германија
136.22 Маурис Лепаж
 Франција
135.32 Вили Нојман
 Германија
134.38
Платформа
подробно
Џозеф Штаудингер
 Австрија
111.82 Вили Нојман
 Германија
108.90 Евалд Рибшлегер
 Германија
107.96
Женски дисциплини
Дисциплина Злато Сребро Бронза
3 метри
подробно
Олга Јордан
 Германија
77.00 Мади Епли
 Австрија
72.86 ? Шлитер
 Германија
69.??
Платформа
подробно
Мади Епли
 Австрија
34.28 Ингеборг Сјоквист
 Шведска
33.62 Р Крете-Флавиер
 Франција
32.94

Пливање[уреди | уреди извор]

Машки дисциплини
Дисциплина Злато Сребро Бронза
100 м краул
подробно
Истван Барани
 Унгарија
59.8 Андраш Шекели
 Унгарија
1:00.8 Павел Штајнер
Чешка Чехословачка
1:03.0
400 м краул
подробно
Истван Барани
 Унгарија
5:04.0 Џин Тарис
 Франција
5:04.2 Паоло Костоли
 Италија
5:16.8
1500 м краул
подробно
Оливер Халаши
 Унгарија
20:49.0 Џузепе Перентин
 Италија
20:50.6 Паоло Костоли
 Италија
21:09.4
100 м грбно
подробно
Герард Дојч
 Германија
1:14.8 Аладар Битски
 Унгарија
1:15.8 Кароли Наги
 Унгарија
1:16.2
200 м градно
подробно
Иво Рајнголд
 Финска
2:52.2 Карл Витенберг
 Германија
2:54.4 Ервин Сиетас
 Германија
2:55.0
4×200 м краул
подробно
 Унгарија
Андреас Вание
Ласло Шабадос
Андраш Шекели
Истван Барани
9:34.0
СР
 Германија
Карл Шуберт
Рејмунд Деjтерс
Ханс Балк
Херберт Хајнрих
9:48.6  Италија
Антонио Конели
Сирио Бианчини
Еторе Балдо
Паоло Костоли
9:49.0
Женски дисциплини
Дисциплина Злато Сребро Бронза
100 м краул
подробно
Ивоне Годард
 Франција
1:10.0 Вили ден Уден
 Холандија
1:11.8 Џоиси Купер
 Обединето Кралство
1:12.0
400 м краул
подробно
Мери Браун
 Холандија
5:42.0 Џоиси Купер
 Обединето Кралство
5:54.0 Ивоне Годард
 Франција
5:55.4
100 м грбно
подробно
Мери Браун
 Холандија
1:22.8 Џоиси Купер
 Обединето Кралство
1:23.6 Филис Хардинг
 Обединето Кралство
1:24.8
200 м градно
подробно
Сесилија Волстенхолме
 Обединето Кралство
3:16.4 Џени Кастеин
 Холандија
3:18.2 Маргери Хинтом
 Обединето Кралство
3:20.4
4×100 м краул
подробно
 Холандија
Трус Бовместер
Марија Виердаг
Вили ден Уден
Мери Браун
4:55.0  Обединето Кралство
Валери Дејвис
Филис Хардинг
Џин МекДаувал
Џоиси Купер
5:00.8  Унгарија
Маргит Малаш
Илона Тот
Маргит Сипос
Магда Ленкеј
5:02.2

Легенда: СР – Светски рекорд

Ватерполо[уреди | уреди извор]

Дисциплина Злато Сребро Бронза
Машки турнир
подробно
 Унгарија  Германија  Австрија

Наводи[уреди | уреди извор]

  • „European Swimming Championships (Men)“. GBRSPORTS.COM.
  • „European Swimming Championships (Women)“. GBRSPORTS.COM.