Прејди на содржината

Дипломирани

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Дипломирани“
РежисерНебојша Комадина
ПродуцентМиодраг Маринковиќ
МузикаСтанко Терзиќ
Времетраење50 минута
Земја Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Јазиксрпскохрватски

Дипломирани е југословенска телевизиска серија, снимена во продукција на Телевизија Белград, во 1971 година. Автори на серијата се режисерот Небојша Комадина и сценаристот Синиша Павиќ.[1] Серијата има 10 епизоди и премиерно беше прикажана на 26 септември 1971 година до 28 ноември 1971 година.

Акција[уреди | уреди извор]

Серијата зборува за животот на група студенти на периферијата на Белград. Еден од главните херои е Буда, кој не успева да го положи последниот испит, но со помош на неговиот татко Симе Бумба успева да се вработи. Потоа, Буда и неговата компанија се обидуваат да се справат со Мило „Кусура“, а татковците се обидуваат да им помогнат и да ги извлечат од неволја, но тие не се ништо подобри од нивните синови.[1] [2]

Список на епизоди[уреди | уреди извор]

Епизода Прво трчање
1. Бонтон 26 септември 1971 година
2. Испит 3 октомври 1971 година
3. Прослава 10 октомври 1971 година
4. Работа 17 октомври 1971 година
5. Инспектор 24 октомври 1971 година
6. Татковци 31 октомври 1971 година
7. Болница 7 ноември 1971 година
8. Луда куќа 14 ноември 1971 година
9. Тргна 21 ноември 1971 година
10. Свадба 28 ноември 1971 година

Улоги[уреди | уреди извор]

Мија Алексиќ Сима Бумба (10 еп. 1971)
Бора Тодоровиќ Будимир Буда Бумба (10 еп. 1971)
Никола Симиќ Александар Аца Брзиќ (10 еп. 1971)
Петар Краљ Радослав Раде Петковиќ (10 еп. 1971)
Властимир Ѓуза Стојиљковиќ Димитрије Мита Црњавчевиќ (9 еп. 1971)
Милан Лане Гутовиќ Драгутин Гута Павловиќ (9 еп. 1971)
Љубица Ковиќ Персида Бумба (7 еп. 1971)
Радмила Савичевиќ Газдарица Савка (6 еп. 1971)
Вука Дунчеровиќ Службеничка Марија (6 еп. 1971)
Борче Јелисиќ Директор Лаза (6 еп. 1971)
Велимир Животиќ Миле кусур (6 еп. 1971)
Данило Бата Стојковиќ Душан Бубулеја (5 еп. 1971)
Живојин Жика Миленковиќ Сисоје пушка Митровиќ (5 еп. 1971)
Ташко Начиќ Кукула (5 еп. 1971)
Рената Улмански Службеничка Виолета (5 еп. 1971)
Драгољуб Милосављевиќ Гула Петар Зврк (4 еп. 1971)
Јелица Теслиќ Јелена Марковиќ (4 еп. 1971)
Милан Срдоч Петар Бабиќ (3 еп. 1971)
Олга Станисављевиќ Мабел Митровиќ (3 еп. 1971)
Други улоги ▼
Сима Јаниќијевиќ Професор на правен факултет (3 еп. 1971)
Божидар Стошиќ Бубњар Василије (3 еп. 1971)
Никола Милиќ Газда Панта (3 еп. 1971)
Љиљана Лашиќ Лизица (3 еп. 1971)
Весна Пеќанац Мими Митровиќ (3 еп. 1971)
Анѓелка Ристиќ Милица Бабиќ (3 еп. 1971)
Зорка Манојловиќ (3 еп. 1971)
Вера Томановиќ Сестра н Буда (2 еп. 1971)
Ратко Сариќ Димитрије Завала (2 еп. 1971)
Младен Млаѓа Веселиновиќ Поштар (2 еп. 1971)
Марица Поповиќ Госпоѓа на улица (2 еп. 1971)
Северин Бијелиќ Бата Негулеско (2 еп. 1971)
Вера Новаковиќ (2 еп. 1971)
Иван Манојловиќ (2 еп. 1971)
Никола Јовановиќ Доктор на правни науки (2 еп. 1971)
Милан Паниќ Миле, дете на паднат борец (2 еп. 1971)
Србољуб Милин Миле Дацин (2 еп. 1971)
Момчило Животиќ Миле кусур (2 еп. 1971)
Слободан Матиќ Благајник (2 еп. 1971)
Драгутин Добричанин Вујко на Буда(1 еп. 1971)
Јелисавета Сека Саблиќ Леонора Бах, адвокат (1 еп. 1971)
Михајло Викторовиќ Инспектор (1 еп. 1971)
Драган Лаковиќ Татко на Раде Крле (1 еп. 1971)
Жика Петровиќ (1 еп. 1971)
Мира Бањац Вујна на Буда (1 еп. 1971)
Надежда Брадиќ Портирка во студентски дом (1 еп. 1971)
Милутин Бутковиќ Главен гинеколог (1 еп. 1971)
Бранислав Цига Миленковиќ Звркова муштерија (1 еп. 1971)
Урош Гловацки Професор на сисоевата ќерка (1 еп. 1971)
Душан Почек Асистент (1 еп. 1971)
Вера Верешчагин (1 еп. 1971)
Даница Аќимац Сопруга на Бабиќ(1 еп. 1971)
Миодраг Гавриловиќ Директор на училиште (1 еп. 1971)
Иво Јакшиќ Ортопед (1 еп. 1971)
Мирјана Мариќ (1 еп. 1971)
Јадранка Ивановиќ (1 еп. 1971)
Стеван Максиќ (1 еп. 1971)
Нада Тадиќ (1 еп. 1971)
Власта Велисављевиќ Лекар (1 еп. 1971)
Михајло Фаркиќ Лекар (1 еп. 1971)
Радослав Павловиќ Ѓубраџија (1 еп. 1971)
Драгољуб Петровиќ (1 еп. 1971)
Ленка Радојчиќ (1 еп. 1971)
Слободан Колаковиќ (1 еп. 1971)
Надежда Вукиќевиќ Милева, девојка на Буда (1 еп. 1971)
Богиќ Бошковиќ (1 еп. 1971)
Жижа Стојановиќ Завалинов сопруга (1 еп. 1971)
Мирослав Бијелиќ Записничар (1 еп. 1971)
Вера Дедиќ Службеничка во пошта (1 еп. 1971)
Вељко Маринковиќ (1 еп. 1971)
Зоран Стојиљковиќ Члан на комисија (1 еп. 1971)
Мелита Бихали Плавуша (1 еп. 1971)
Љиљана Газдиќ (1 еп. 1971)
Надежда Мирковиќ Другарка на Милева(1 еп. 1971)
Божидар Пајкиќ Селанец (1 еп. 1971)
Матилда Спилар Мајка на Мита (1 еп. 1971)
Бранко Вујовиќ Трговец (1 еп. 1971)
Драгослав Илиќ Син на Бабиќ (1 еп. 1971)
Тома Курузовиќ Луле Вепар (1 еп. 1971)
Морис Леви Секретар (1 еп. 1971)
Александар Гораниќ Ученик Арсиќ (1 еп. 1971)
Боривоје Стојановиќ Муштерија на Буда(1 еп. 1971)
Слободан Стојановиќ Матичар (1 еп. 1971)
Душан Петровиќ Помошник на матичар(1 еп. 1971)
Љубица Секулиќ (непознат број на епизоди)

Комплетна ТВ екипа ▼

Режисер Небојша Комадина (10 еп. 1971)
Сценарист Синиша Павиќ (10 еп. 1971)
Продуцент Миодраг Маринковиќ продуцент (10 еп. 1971)
Композитор Станко Терзиќ (10 еп. 1971)
Директор на фотографија Душан Стефановиќ (10 еп. 1971)
Монтажер Милада Рајшиќ (10 еп. 1971)
Сценограф Живорад Кукиќ (10 еп. 1971)
Костимограф Зорица Ружиќ (10 еп. 1971)
Менаџер на продукција Слободан Ѓорѓевиќ Водач на снимање (10 еп. 1971)
Иванка Обреновиќ Водач на снимање (10 еп. 1971)
Помошник-режисер Милан Узелац Помошник режисер (10 еп. 1971)
Оддел за звук Вук Дабушко тон мајстор (10 ep. 1971)
Јово Џабиќ Микромен (10 еп. 1971)
Душан Станчевиќ тон мајстор (10 ep. 1971)
Иван Закиќ тон мајстор (10 ep. 1971)
Радивоје Кипиќ микромен (9 еп. 1971)
Влада Дујиќ микромен (1 епизода 1971)
Оддел за камера и осветлување Јован Чедиќ бодач на осветлување (10 ep. 1971)
Драгољуб Ѓорѓевиќ придружник на камера (10 еп. 1971)
Воислав Лукиќ придружник на камера (10 еп. 1971)
Ирена Милошевиќ снимател (10 еп. 1971)
Божидар Бота Николиќ придружник на камера (10 еп. 1971)
Сретен Станојевиќ придружник на камера (10 еп. 1971)
Оддел за монтажа Павле Марковиќ видео миксер (10 еп. 1971)
Музички оддел Милан Гутовиќ пејач: „Гаудеамус игитур” 10 еп. 1971)
Петар Краљ пејач: „Гаудеамус игитур” (10 еп. 1971)
Никола Симиќ пејач: „Гаудеамус игитур” (10 еп. 1971)
Властимир Ѓуза Стојиљковиќ пејач: „Гаудеамус игитур” (10 еп. 1971)
Бора Тодоровиќ пејач: „Гаудеамус игитур” (10 еп. 1971)
Остатокот од екипата Нада Петернек секретар за режија (10 еп. 1971)
Љиљана Павиќ косценарист (1 епизода 1971)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Дипломци“. Мој Тв. Посетено на 19. 1. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  2. „Дипломци“. Ртс. Посетено на 19. 1. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)