Гликозамин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гликозамин
Stereo structural formula of glucosamine ((2S,6R)-6-meth,-2-ol)
Stereo structural formula of glucosamine ((2S,6R)-6-meth,-2-ol)
Ball and stick model of glucosamine ((2R,6R)-6-meth,-2-ol)
Ball and stick model of glucosamine ((2R,6R)-6-meth,-2-ol)
Назнаки
3416-24-8 Ок
Бајлштајн 1723616
ChEBI CHEBI:5417 Н
ChEMBL ChEMBL181132 Н
ChemSpider 388352 Н
DrugBank DB01296 Ок
EC-број 222-311-2
720725
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG D04334 Н
MeSH Glucosamine
PubChem 439213
UNII N08U5BOQ1K Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.563 g/mL
Точка на топење
log P -2.175
Киселост (pKa) 12.273
Константа на базицитет (pKb) 1.724
Pharmacology
ATC код M01AX05
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Гликозаминот (C6H13NO5) е амино шеќер и истакнат претходник во биохемиската синтеза на гликозилирани белковини и липиди. Гликозаминот е дел од структурата на полисахаридите хитозан и хитин, кои го градат егзоскелетот на раковите и другите членконоги, како и клеточните ѕидови на габите и многу виши организми. Гликозаминот е еден од најзастапените моносахариди.