Прејди на содржината

Вундеркинд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Моцарт, добро познато чудо од дете, започнал да компонира на возраст од 5 години.

Вундеркинд е дефинирано во литературата за истражување на психологијата како личност под 10 години која произведува значаен резултат во одредена област до ниво на експерт за возрасни.[1][2][3]

Терминот wunderkind (од германски Wunderkind; буквално „чудо од дете“) понекогаш се користи како синоним за чудо на дете, особено во медиумите. Wunderkind исто така се користи за препознавање на оние кои постигнуваат успех и ги признаваат рано во кариерата за возрасни.[4]

Мемориски капацитет на чудата од деца[уреди | уреди извор]

ПЕТ-скенирањата извршени на неколку деца специјализирани по математика сугерираат дека тие размислуваат во смисла на долгорочна работна меморија (LTWM).[5] Оваа меморија, специфична за полето на експертиза, е способна да чува релевантни информации за подолги периоди, обично со часови. На пример, откриено е дека искусните келнери држат нарачки на најмногу дваесет клиенти во главата додека им служат, но перформираат само како просечна личност во препознавање на низа по број. ПЕТ-скенирањата исто така одговараат на прашања за тоа кои специфични области на мозокот се поврзуваат со манипулација со броеви.

Еден субјект никогаш не бил одличен како дете во математиката, но тој си предавал алгоритми и трикови за сметачка брзина, станувајќи способен за исклучително сложена ментална математика. Неговиот мозок, во споредба со шест други контроли, бил проучен со помош на ПЕТ-скенирање, откривајќи одделни области на неговиот мозок со кои манипулирал за да ги реши сложените проблеми. Некои од областите што тој и, се претпоставува, ги создаваат чудата од деца, се мозочни сектори кои се занимаваат со визуелна и просторна меморија, како и визуелни ментални слики. Другите области на мозокот покажале употреба од субјектот, вклучително и сектор од мозокот генерално поврзан со детско „броење прсти“, веројатно користено во неговиот ум за да ги поврзе броевите со визуелниот кортекс.[5]

Теорија на работната меморија/малиот мозок[уреди | уреди извор]

"Мајка ми рече дека треба да завршам средно училиште и прво да одам на колеџ."

Соул Крипке како одговор на поканата да аплицираат за наставно место на Харвард.[6]

Забележувајќи дека малиот мозок делува на насочување на брзината и ефикасноста на сите мисловни процеси, Вандерверт ги објаснил способностите на вундеркинд во однос на соработката на работната меморија и когнитивните функции на малиот мозок. Цитирајќи обемни докази за слики, Вандерверт првпат го предложил овој пристап во две публикации што се појавиле во 2003 година. Покрај доказите-слики, пристапот на Вандерверт бил поддржан и од значајни наградувани студии за малиот мозок од Масао Ито.

Вандерверт обезбедил обемен аргумент дека, во вундеркиндот, преминот од визуелно-просторна работна меморија во други форми на мисла (јазик, уметност, математика) се забрзува со уникатната емоционална диспозиција на вундеркиндот и когнитивните функции на малиот мозок. Според Вандерверт, во вункеркиндот управуван од емоции (вообичаено забележано како „бес за совладување“) малиот мозок го забрзува рационализирањето на ефикасноста на работната меморија при нејзино манипулирање и распаѓање/повторно составување на визуелно-просторната содржина во стекнување јазик и во јазична, математичка и уметничка предвременост.

Во суштина, Вандерверт тврди дека кога детето ќе се соочи со предизвикувачка нова ситуација, визуелно-просторната работна меморија и поврзаната со говорот и друга работна меморија поврзана со нотацискиот систем се распаѓаат и повторно се составени (фракционирани) од малиот мозок и потоа се мешаат во церебралниот кортекс во обид да се справи со новонастанатата ситуација. Кај чудата од деца, Вандерверт верува дека овој процес на мешање е забрзан поради нивната единствена емоционална чувствителност што резултира во високо ниво на повторувачки фокус, во повеќето случаи, на посебни области на знаење што се регулираат со правилата. Тој исто така тврди дека чудата од деца првпат почнале да се појавуваат пред околу 10,000 години кога знаењето управувано од правилата се насобрало до значителна точка, можеби во земјоделско-верските населби Габекли Тепе или Кипар.

Развој[уреди | уреди извор]

Даниел Баренбоим, на 11-годишна возраст, со диригентот Моше Лустиг и симфонискиот оркестар„Гадна“ 1953 година

Некои истражувачи веруваат дека необичниот талент има тенденција да се појави како резултат на вродениот талент на детето и енергичната и емоционална инвестиција што детето ја вложува. Други веруваат дека околината игра доминантна улога, многу пати на очигледни начини. На пример, Ласло Полгар тргнал да ги воспитува своите деца да бидат шахисти, и сите три негови ќерки станале играчи од светска класа (од кои две се велемајстори), истакнувајќи ја потенцијата што може да ја има околината на детето при одредувањето на определбите кон која ќе биде насочена енергијата на детето и покажувајќи дека неверојатна количина вештина може да се развие преку соодветна обука.[7]

Но, од друга страна Георг Фридрих Хендел бил пример за природен талент... "тој открил толку силна склоност кон музиката, што неговиот татко кој секогаш го насочувал кон проучување на Граѓанското право, имал причина да биде вознемирен. Тој строго му забранил да се меша со каков било музички инструмент, но Хендл најде начин да се добие мал клавикорд приватно доставен до соба на врвот на куќата. Во оваа соба тој постојано се искраднувал кога семејството спиело“.[8] И покрај противењето на неговиот татко, Хендел станал вешт изведувач на чембало и оргули.[9]

Вундеркиндството во детството не секогаш се одржува во зрелоста. Некои истражувачи откриле дека надарените деца заостануваат поради недостаток на напор. Џим Тејлор, професор на Универзитетот во Сан Франциско, теоретизирал дека тоа е затоа што надарените деца доживуваат успех на рана возраст со малку и без никаков напор и може да не развијат чувство на сопственост кон успехот. Затоа, овие деца можеби нема да развијат врска помеѓу напорот и резултатот. Некои деца исто така може да веруваат дека можат да успеат без напор и во иднина. Д-р Андерс Ериксон, професор на Државниот универзитет во Флорида, истражувал експертски перформанси во спортот, музиката, математиката и другите активности. Неговите откритија демонстрирале дека расипништвото во детството не бил силен показател за подоцнежен успех. Наместо тоа, бројот на часови посветени на активноста биле подобар индикатор.[10]

Розмари Калард-Шулгит и други воспитувачи нашироко пишувале за проблемот со перфекционизмот кај бистрите деца, нарекувајќи ја нивна „број еден социјално-емоционална одлика“. Надарените деца честопати ја поврзуваат дури и малата несовршеност со неуспехот, така што тие се плашат од напор, дури и во нивниот личен живот, а во екстремни случаи завршуваат буквално имобилизирани.[11]

Посебни потреби на надарени деца[уреди | уреди извор]

Надарените деца понекогаш ќе имаат свои уникатни потреби и честопати можат да се борат во неакадемските области. Бидејќи на овие деца обично се гледа како на природни достигнувачи, може да им биде уште потешко да добијат специјална помош што им е потребна во области кои не се директно поврзани со академските перформанси.[12] Во повеќето случаи, постојат пет специфични посебни потреби заеднички за децата кои се идентификуваат како надарени:

 • Надарените деца честопати се борат со меѓучовечки односи со врсници. Можеби им е тешко да се однесуваат со другите и може да препознаат дека се разликуваат од повеќето деца и може да сметаат дека треба да бидат одделени.
 • Надарените деца честопати имаат проблем да обрнат внимание на час, што може да резултира со мешана дијагноза на АДД или АДХД. Иако е можно на надарено дете да ги има овие нарушувања, мора да се преземат внимателни дијагностички мерки.
 • Надарените деца честопати немаат мотивација да извршат одредени задачи доколку сметаат дека не се доволно предизвикани. Кога на надарените деца не им е обезбеден привлечен материјал, нивниот недостаток на фокус може да се сфати како нарушување на вниманието.[13]
 • Децата кои ги поистоветуваат своите перформанси со нивната сопствена вредност, честопати стануваат перфекционисти и се борат да ги исполнат според сопствениот идеален стандард, често поставувајќи им превисоки решетки и стануваат лути, вознемирени, па дури и депресивни кога не ги исполнуваат сопствените очекувања.
 • Специјалистите теоретизираат дека изговорениот збор може да биде тежок за некои надарени деца затоа што имаат дополнителна задача да ги преведат сложените идеи во нивните глави на јазик што може да го разберат други на слична возраст. Овој процес може да доведе до абнормално двоумење при зборување, пелтечење и фрустрација од страна на детето.[14]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Feldman, David H.; Morelock, M. J. (2011). „Prodigies“. Во Runco, Mark A.; Pritzker, Steven R. (уред.). Encyclopedia of Creativity. Encyclopedia of Creativity (Second Edition). Academic Press. стр. 261–265. doi:10.1016/B978-0-12-375038-9.00182-5. ISBN 978-0-12-375038-9. Краток опис (8 April 2015). For the purposes of this and future research, a prodigy was defined as a child younger than 10 years of age who has reached the level of a highly trained professional in a demanding area of endeavor.
 2. Rose, Lacey (2 March 2007). „Whiz Kids“. Forbes. Посетено на 3 April 2015. At the moment, the most widely accepted definition is a child, typically under the age of 10, who has mastered a challenging skill at the level of an adult professional.
 3. Feldman, David Henry (Fall 1993). „Child prodigies: A distinctive form of giftedness“. Gifted Child Quarterly. 27 (4): 188–193. doi:10.1177/001698629303700408.
 4. „wunderkind“. Посетено на 6 December 2012.
 5. 5,0 5,1 Butterworth, Brian (January 2001). „What makes a prodigy?“. Nature Neuroscience. 4 (1): 11–12. doi:10.1038/82841. PMID 11135636.
 6. Charles McGrath, "Philosopher, 65, Lectures Not About 'What Am I?' but 'What Is I?'", January 28, 2006
 7. Queen takes all - Telegraph.co.uk, January 2002
 8. Kivy, Peter. Sounding Off: Eleven Essays in the Philosophy of Music. Oxford. стр. 24.
 9. Historical Dictionary of British Theatre: Early Period. Scarecrow Press. 10 October 2013. стр. 186. ISBN 9780810880283.
 10. Taylor, Jim. "The Problem of Giftedness." Psychology Today, Sussex Publishers, 19 November 2009, www.psychologytoday.com/blog/the-power-prime/200911/the-problem-giftedness.
 11. Rosemary Callard-Szulgit, Perfectionism and Gifted Children. 2nd edition, R&L Education. 31 July 2012.
 12. "Accommodations and Modifications." National Association of Special Education Teachers, 2001, www.naset.org/giftedandtalented2.0.html.
 13. Jr, Chester E. Finn (22 December 2012). „Gifted Students Have 'Special Needs,' Too“. The Atlantic (англиски). Посетено на 28 February 2019.
 14. „Special Needs of Gifted Children | SpecialNeeds.com“. www.specialneeds.com. Архивирано од изворникот на 9 јули 2021. Посетено на 28 February 2019.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]