Меморија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Меморија — дел од мозокот кој ги забележува и чува информациите и ги употребува кога е потребно. Меморијата е од животно значење за искуството, зашто таа претставува чување на информациите со текот на времето, со цел да се влијае врз некоја идна акција.[1]

Меморијата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Меморијата како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

 • „Конструкција на сеќавањето на тебе“ — песна во проза на полскиот поет Збигњев Бјењковски.[2]
 • „Прасеќавање“ — песна на рускиот поет Николај Гумиљов.[3]
 • „Сеќавањето на светот“ (италијански: La memoria del mondo) — расказ на италијанскиот писател Итало Калвино.[4][5]
 • „Изгубено сеќавање“ (српски: Изгубљено сећање) — кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[6]
 • „Сеќавање“ — песна на полскиот поет Јулијан Тувим.[7]
 • „Конечно, сеќавање“ — песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[8]
 • „Од сеќавањето“ — песна на Вислава Шимборска.[9]
 • „Тешко е да се живее сеќавајќи се“ — песна на Вислава Шимборска.[10]

Меморијата како мотив во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • „Тажно сеќавање“ (англиски: Sad Memory) — песна на американската рок-група Бафало Спрингфилд (Buffalo Springfield) од 1967 година.[11]
 • „Зарони по твоето сеќавање“ (англиски: Dive For Your Memory) — песна на австралиската поп-група The Go-Betweens од 1988 година.[12]
 • „Сеќавањата не можат да чекаат“ (англиски: Memories Can't Wait) — песна на американската рок-група Токинг Хедс (Talking Heads).[13]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Lauralee Sherwood (1 January 2015). Human Physiology: From Cells to Systems. Cengage Learning. стр. 157–162. ISBN 978-1-305-44551-2.
 2. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 142-167.
 3. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 24.
 4. Italo Kalvino, Pre nego što kažeš „halo“. Beograd: Rad, 2001, стр. 71-77.
 5. Italo Kalvino, Nove kosmikomike. Beograd: Rad, 1999, стр. 65-71.
 6. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 190.
 7. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 33.
 8. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 89-90.
 9. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 318.
 10. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 379-380.
 11. DISCOGS, Buffalo Springfield ‎– Buffalo Springfield Again (пристапено на 21.12.2018)
 12. Discogs, The Go-Betweens – 16 Lovers Lane (пристапено на 15.3.2021)
 13. YouTube, Memories Can't Wait (пристапено на 3.12.2018)