Википедија:МФА за санскрит

Од Википедија — слободната енциклопедија

На табелите е прикажано како Меѓународната фонетска азбука (МФА) ги претставува гласовите на санскритот. За споредба се дадени предавањата на секој глас со меѓународната азбука за транслитерација на санскритот (IAST) и македонската транскрипција на санскритот.

Санскритот се одликува со низа сложени фонолошки измени (санди), со кои гласовите се менуваат во склад со гласовите на соседните зборови или морфеми или зборови.

Согласки
МФА нагари IAST Македонски
b b б
bh б
c c ќ, ч
ch ќ, ч
d д
d̪ʱ dh д
ɖ д
ɖʱ ḍh д
ɡ g г
ɡʱ gh г
h х
ɦ h х
j y ј
ɟ j ѓ, џ
ɟʱ jh ѓ, џ
k k к
kh к
l л
m m м [1]
n н [1]
ɳ н [1]
ɲ ñ њ [1]
ŋ нг [1]
p p п
ph п
r r р
s с
ʂ ш
ɕ ś ш
t т
t̪ʰ th т
ʈ т
ʈʰ ṭh т
ʋ v в
Самогласки [1][2]
МФА нагари IAST Македонски
ə अ, प a а
ɑː आ, पा ā а
ए, पे e е
i इ, पि i и
ई, पी ī и
ऌ, पॢ ли
l̩ː ॡ, पॣ ли
ओ, पो o о
ऋ, पृ ри
r̩ː ॠ, पॄ ри
u उ, पु u у
ऊ, पू ū у
əi ऐ, पै ai ај
əu औ, पौ au ау


Other symbols
МФА нагари IAST Македонска
 ̃ носна самогласка ([ãː], [õː], итн.) [1]
ˈ нагласок
(се става пред нагласен слог)

Белешки[уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Самогласките можат да се јават во назализиран облик како алофони на носните согласки во извесни места од зборовите.
  2. Санскритот има долги и кратки варијанти на самогласките. Долгите се претставени со со надредна црта (макрон), но должината не се предава на македонски. Секој монофтонг има кратка и долга фонема. Динфтозите пак, имаат варијанти по квалитет /ai, aːi, au, aːu/, а и по други творбени одлики: /e, əi, o, əu/. Во ретки случаи, самогласките можат да бидат и тројно долги (плути).

Поврзано[уреди извор]

Извори[уреди извор]

  • Зјеба, Маќеј; Штил, Улрих (9 јуни 2002). „Изворниот изговор на санскритот“ (PDF). Улрих Штил. Посетено на 27 септември 2011. (англиски)


Предлошка:IPA keys horizontal