Вибија Сабина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Римски царски династии
Нерво-Трајанска династија
Нерва
Деца
   Свое - (нема)
   Посвоено - Трајан
Трајан
Деца
   Свое - (нема)
   Посвоено - Адријан
Адријан
Деца
   Свое - (нема)
   Посвоено - Луциј Елиј
   Посвоено - Антонин Пиј
Вибија Сабина

Вибија Сабина (ц. 86-136 или 137) била царица и жена на римскиот цар Адријан. Родена е во 86 како ќерка на Салонина Матидија, внука на царот Трајан и Луциј Вибиј Сабин, кој бил конзул.

Вибија се омажила за Адријан, по барање на царицата Плотина, за тој да може да го наследи братот на нејзиниот дедо, во 117. Тие немале деца и веројатно немале среќен брак. Оваа прекрасна жена била силна и независна и нејзините сфаќања за бракот не стоеле добро кај царот. Сабина имала љубовна врска со едно од неговите момчиња-робови.

Во 128 дадена ѝ е титулата Августа.

Починала во 136 или 137, пред нејзиниот сопруг, од непознати причини. Постоеле гласини дека Адријан ја отрул, но за тоа нема доволно докази.