Прејди на содржината

Верижниот Човек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Корицата на првиот том, вклучувајќи го Денџи во неговиот ѓаволски облик како Верижниот Човек

Верижниот Човек (јапонски: チェンソーマン, англиски: Chainsaw Man) — манга напишана и илустрирана од Тацуки Фуџимото. Првиот дел бил објавен во списанието Weekly Shonen Jump на Shueisha од 3 декември 2018 до 14 декември 2020 г, а вториот дел бил објавен во онлајн списанието Shonen Jump+ на Shueisha од 13 јули 2022 г.[1] Од април 2023 г., нејзините поглавја се собрани во четиринаесет танбобони. Адаптација на аниме-серија произведена од студиото MAPPA била премиерно прикажана на 11 октомври и завршила на 27 декември 2022 г.

Од јануари 2023 г., тиражот на мангата надминал 23 милиони примероци.[2] Мангата ја добила 66-та награда „Shogakukan“ во категоријата „шонен“ во 2021 г., како и наградите „Harvey“ во категоријата „најдобра манга“ во 2021 и 2022 г.[3] Верижниот Човек во целост бил добро прифатен од критичарите, кои го пофалиле неговото раскажување и ликови, а особено ги истакнале насилните сцени во контекстот на приказната.

Во Северна Америка, Viz Media ги објавила првите три поглавја во цифреното списание Weekly Shonen Jump како дел од својата иницијатива „Jump Start“. Shueisha, исто така, го рекламирала објавувањето на серијата на англиски јазик на примената и веб-страница Manga Plus, почнувајќи од јануари 2019 г.[4] Во февруари 2020 г., Viz Media објавила цифрено и печатено издание на мангата.[5]

Содржина[уреди | уреди извор]

Опкружување[уреди | уреди извор]

Приказната е сместена во свет каде ѓаволите (јап. 悪魔) се раѓаат од човечки стравови. Меѓутоа, поединците наречени ловци на ѓаволи (デビルハンター) се специјализирани за лов и нивно вработување. Настаните се случуваат во 1997 г., во алтернативна временска рамка каде што Советскиот Сојуз сè уште постои, а многу настани како Холокаустот, СИДА-та и јадреното оружје се избришани од историјата поради Верижниот Човек, со само четири моќни ѓаволи познати како коњаници (Управување, Војна, Глад и Смрт) што се сеќаваат на настаните. Луѓето можат да склучуваат договори со ѓаволите преку жртва, дозволувајќи им да ја користат моќта на ѓаволот. Ѓаволите можат да станат и суштества наречени „опседнати“ со тоа што поседуваат мртво тело на човек. Кога ѓаволот е убиен на Земјата, тој повторно се појавува во пеколот, а ако е убиен во пеколот, тој се прераѓа во ново тело на Земјата.

Арки[уреди | уреди извор]

Дел 1: Бирото за јавна безбедност[уреди | уреди извор]

Денџи, младинец заробен во сиромаштија, се труди да ги отплати долговите на својот починат татко кон јакузата како ловец на ѓаволи заедно со неговиот верен придружник Почита, Ѓаволот на Моторната Пила. Предаден од јакузата, Денџи е убиен за да го исполни договорот со Ѓаволот на Зомбијата. Во очајнички пресврт, Почита се спојува со Денџи, создавајќи хибридно суштество, со услов: Денџи мора да се стреми кон едноставни стремежи како вкусување леб со џем или доживување полов однос. Активирајќи го својот облик на Верижниот Човек, Денџи ги уништува своите предавници од јакузата.

Приклучувајќи се на владината сила за лов на ѓаволи, Бирото за јавна безбедност, предводена од загадочната Макима, Денџи има задача да го убие озлогласениот Ѓавол на Оружјето. Здружувајќи се со искусниот ловец Аки Хајакава и огнената Пауер, Денџи се обучува под раководство на ловецот на ѓаволи Кишибе, соочувајќи се со немилосрдните противници што ги бараат неговите исклучителни моќи.

Откриена како Ѓаволот на Управувањето, Макима наумува да ги искористи способностите на Почита бидејќи тој има моќ да ги избрише лошите поими од светот со впивање на нивните ѓаволи. Ѓаволот на Оружјето, неговиот застрашувачки облик тајно распространет меѓу повеќе земји како оружје за масовно уништување, е распореден од САД во обид да ја убие Макима. И покрај неговата огромна моќ, Макима излегува како победник, принудувајќи ја суштината на Ѓаволот на Оружјето да го насели телото на Аки, претворајќи го во опседнат. Во очајнички чин на самоодбрана, Денџи е принуден да се соочи и да го убие својот пријател. Трагедијата повторно се случува кога Макима безмилосно ја убива Пауер пред очите на Денџи, втурнувајќи го во состојба на шок и неподвижност. Со Денџи онеспособен, Почита го презема управувањето над неговото тело, водејќи се низ нередот што следува.

Во решавачка пресметка, Денџи, потпомогнат од неверојатни сојузници, се соочува и ја победува Макима, воведувајќи привид на мир. Со подигната тежина на неговото минато, Денџи прифаќа нов почеток, преземајќи ја одговорноста да се грижи за Најута, преродување на Ѓаволот на Управувањето. Додека Почита се збогува насон, Денџи тргнува во двоен живот, балансирајќи го средното училиште со убивање ѓаволи, решен да ги оствари своите мечти во потполност.

Дел 2: Училиште[уреди | уреди извор]

Аса Митака е повлечена средношколка што ја посетува Четвртата источна гимназија. Девојката има потешкотии да го најде своето место во општеството по смртта на нејзината мајка од рацете на Ѓаволот Тајфун. Еден ден, откако случајно го убила домашното милениче на нејзиниот клас, Ѓаволот Кокошка (јап. コケピー), таа се среќава со претседателката на класот, која склучила договор со Ѓаволот на Правдата. Таа се обидува да ја убие Аса, но ја спасува Ѓаволот на Војната — Јору (женски ѓавол). Таа се појавува во облик на птица и склучува договор со Аса: ѓаволот ќе добие управување над телото на Аса и ќе го спаси нејзиниот живот, но девојката ќе мора да му помогне на ѓаволот да се вклопи во човечкото општество. Ѓаволот ветува дека ќе ја ослободи Аса откако ќе го убие Верижниот Човек: тој сака да го врати Ѓаволот на Јадреното Оружје, кој Почита го впил. Аса и Јору се придружуваат на училишниот клуб за ловци на ѓаволи, каде што се дружат со Хирофуми Јошида (ловец на ѓаволи) и Јуко, друштвена ученичка што брзо наоѓа заеднички јазик со Митака.

Во меѓувреме, Денџи се приспособил на својот нов живот како средношколец што ја посетува Четвртата источна гимназија и ја користи својата новооткриена слава како суперхерој за да привлече девојки, надевајќи се дека еден ден „случајно“ ќе ја открие својата самоличност како Верижниот Човек. Јошида го следи внимателно како дел од сопствената мисија. Знаејќи дека Денџи е очаен по девојка, Јошида ги запознава Денџи и Аса, обидувајќи се да ѝ открие дека е Верижниот Човек, но безуспешно.

Аса открива дека Јуко, исто така, склучила договор со Ѓаволот на Правдата и наумува да им се одмазди на сите што ја малтретирале Аса. Користејќи ги ѓаволските моќи на Јору, Аса се соочува со Јуко, но случајно ја убива. Во овој миг, странец приоѓа на Јуко и ја оживува, претворајќи ја во гигантски ѓавол што прави неред во училиштето. Денџи ја напаѓа Јуко, но таа успева да побегне. Изобличената Јуко се збогува со Аса и трча по помош, но умира од рацете на таинствена личност што се претставува како Верижниот Човек.

Набргу по случката, Аса и Јору се среќаваат со Харука Исеуми, шеф на кругот на ловците на ѓаволи и претседател на ученичкиот совет, кој покажува интерес за неа и за непознатиот. Харука тврди дека е Верижниот Човек, покажувајќи ѝ на Аса висечки стартер прикачен на неговите гради како доказ. Верувајќи му, Јору ѝ наредува на Аса да најде некој што може да го убие и да го претвори во оружје. Митака доаѓа до заклучок дека Денџи е совршена мета и го бара да излезат на состанок. За време на нивниот состанок, зад Аса, која останала сама, одеднаш се појавува истиот странец, кој овој пат се претставува како Ѓаволот на Гладот и привремено ја раскинува врската на девојката со Јору, поради што луѓето треба да се справат со напаѓачкиот Ѓавол на Вечноста, затворени сами во аквариум, но Аса на крајот дознава дека Исеуми не е Верижниот Човек и дека неговиот стартер е лажен.

Аса продолжува да се обидува да се зближи со Денџи и да го направи свој дечко, бидејќи Јору може да создаде оружје од сè што Аса го смета за нејзино, но не може да се убеди дека тој е нејзин дечко, освен тоа Најута е присвојна и се меша со неа, иако подоцна таа сепак признава дека Аса може да му помогне на Денџи да ги надмине своите комплекси и бара од него да ја спаси Аса од Ѓаволот на Падот што ја нападнал. За време на битката, ѓаволот ги влече во пеколот, каде што е преполовен од подоцна исчезнатиот втор Верижен Човек. Јунаците бегаат од пеколот, но Ѓаволот на Падот сè уште ги храни со црволикиот ѓавол. Тогаш неговиот ум го презема Најута и ги плука. Ѓаволот на Гладот, кој му наредил на Ѓаволот на Падот да ја убие Аса за да ја ослободи Јору, го враќа назад во пеколот и ѝ нуди на Најута како Ѓавол на Управувањето сојуз да се спротивстави на приближувањето на крајот на светот, според предвидувањата на Нострадамус, во јули 1999 г., кога се верува дека сите луѓе ќе умрат и ќе останат само ѓаволите.

Организацијата во која Јошида е член излегува дека е Црквата на Верижниот Човек. По последната борба, дел од јавноста бара да се воспостави контрола над Верижниот Човек, па доаѓа до судири меѓу демонстрантите и црквата. Заканувајќи се дека ќе го раздели Денџи од Најута, Јошида му забранува да се претвори во Верижниот Човек, а еден од свештениците ја презема неговата маска. По совет на Ѓаволот на Гладот, Јору и Аса почнуваат да го насочуваат вниманието на јавноста кон себе, убивајќи многу ѓаволи, а со тоа дополнително ослабувајќи го Денџи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hodgkins, Crystalyn (2020-11-01). „Chainsaw Man Manga Enters 'Final Stage'. Anime News Network (англиски). Архивирано од изворникот 2021-03-04. Посетено на 2021-03-30.
  2. Animateumeda (04.01.2023). „https://twitter.com/animateumeda/status/1610562553696092160“. Twitter (јапонски). Посетено на 2023-01-05. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help); Надворешна врска во |title= (help)
  3. Hodgkins, Crystalyn (2020-11-30). „Chainsaw Man, Teasing Master Takagi-san, Duel Masters Nominated for 66th Shogakukan Manga Awards“. Anime News Network (англиски). Архивирано од изворникот 2021-12-20. Посетено на 2021-03-30.
  4. Morrissy, Kim (2019-01-27). „Everything You Need to Know about MANGA Plus by Shueisha“. Anime News Network (англиски). Архивирано од изворникот 2019-01-29. Посетено на 2021-03-30.
  5. Sherman, Jennifer (2020-02-14). „Viz Licenses Remina, Moriarty the Patriot, Fly Me to the Moon, More Manga (Updated)“. Anime News Network (англиски). Архивирано од изворникот 2020-10-28. Посетено на 2021-03-30.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]