Танкобон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Полица со разновидни манга серии танкобон

Танкобон (јапонски: 単行本) — јапонски израз за книга во која дејството е целосно и не е дел од некој серијал, иако манга-индустријата понекогаш го користи овој израз за некои изданија кои припаѓаат на серијалот на некој начин.[1][2] Овој израз се користи за романи, трудови, каталози, албуми, и стрипови (поконкретно манга).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Gravett, Paul. 2004. Manga: Sixty Years of Japanese Comics. NY: Harper Design. ISBN 1-85669-391-0. p. 8.
  2. Schodt, Frederik L. 1986. Manga! Manga! The World of Japanese Comics. Tokyo: Kodansha. ISBN 978-0-87011-752-7.