Великије Луки

Од Википедија — слободната енциклопедија

Великије Луки ( руски: Великие Луки) е град во Русија и само еден од двата града на обласната подреденост на подрачјето на Псковската област. Сместен е на запад од европскиот дел на Руската Федерација, односно на југ од Псковската област. Тоа е важен трговски, индустриски и културно-образовен центар во областа. Првите пишани информации за градот датираат од 1166 година, а го има официјалниот статус на градот од 1777 година.

Панорама на Великије Луки

Заклучно со 28 октомври 2008 година градот Великије Луки ја има почесната титула „Град на воената слава“.

Според проценките на Националната статистичка служба за 2016 година во градот живееле 94 021 жител, што го прави Великије Луки втор по големина град во областа, веднаш по Псков.

Во текот на 2016 година, градот прослави 850 години од основањето.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Пред сегашното име, кое е во официјална употреба од 1406 година . Градот го носел името Луки, а под тоа име за прв пат се споменува во една од новогородските летописи од 1166 година.

Во етимолошка смисла, зборот ( во множина форма на луки ) на руски јазик значи остра меандра. Затоа, името на градот е поврзано со бројните меандри што ги прави реката Ловат во нејзиниот дел од течението низ подрачјето каде што се развил градот.

На староруски јазик, зборот значел необработено парче земја, додека во многу словенски јазици (како украински, белоруски или словачки), истиот збор има значење за ливада (т.е. за делумно мочуришна ливада). Така, украинската форма има значење на голема ливада .

Според летописите, еден од првите управители на градот бил извесен новогордски намесник Лука од Холм, па не е исклучена опцијата целиот град подоцна да го носи името по него.

Географија[уреди | уреди извор]

Градот Великије Луки се наоѓа во источниот дел на Псковската област и се наоѓа на бреговите на реката Ловат, на околу 313 километри југоисточно од административниот центар на Псковската област и околу 500 километри западно од Москва. Градот се наоѓа на надморска височина од околу 100 м, а градската територија зафаќа подрачје со површина од 60,1 км².

Реката Ловат го дели градот на два дела и на нејзиниот дел од течението низ Великије Луки прави дури седум големи меандри. Покрај Ловат, низ градот течат и неговите притоки Лазавица и Золотовка, како и потоците Коломенка, Озерцовски, Безимена, Мурзинка и Ситовка. Ловат на подрачјето кај Великије Луки има просечен проток од околу 20,2 m³/s.

Градот се наоѓа во зона на умереноконтинентална клима со силни поморски влијанија од Балтикот. Зимите се долги со изразени врнежи од снег, додека летото е претежно умерено топло и врнежливо. Градот се наоѓа во зоната на дување на јужни ветрови, а просечната брзина на ветерот во тоа подрачје е од 3,2 до 5,2m во секунда. Реките се под мраз во просек од 100 до 130 дена. Релативната влажност на воздухот е висока во текот на целата година, особено во есенскиот и зимскиот дел од годината (80-88 %), додека во пролет и лето се движи во вредности 70-75 % За време на пролетната поплава, реката го поплавува околното подрачје, а нивото на подземните води во градот се зголемува и поплавите не се ретки.

Просечните температури на воздухот се движат од максимум 18 во јули до минимални -6,0 во февруари. Апсолутната максимална температура е измерена во август и имаше веројатност од 36,2 °, додека апсолутниот минимум беше -45,7 °. Просечната количина на врнежи е 639 мм.

Поглед на реката Ловат кај Великије Луки

Историја[уреди | уреди извор]

Демографија[уреди | уреди извор]

Според податоците од пописот во 2010 година во градот живееле 98 788 жители, додека според проценките на Националната статистичка служба за 2016 година градот имал 94 021 жител.[1] Според податоците од 2016 година, градот бил рангиран на 186 од вкупно 1 112 града во Руската Федерација. Процентуалното учество на населението во Великије Луки во населението во Псковската област е 14,55%.

Движење на бројот на жителите
1897 година 1939 година 1959 година 1970 година 1979 година 1989 година 2002 година 2010 година 2016 година
8 500 34 932 58 939 85 994 103 045 113 235 104 979 98 778 94 021

Етнички, населението на градот го сочинуваат етнички Руси со удел од околу 97 %, додека најбројните национални малцинства се Украинци (0,80 %), Белоруси (0,75 %), Ерменци (0,30 %) и Азери (0,22 %).

Административна поделба[уреди | уреди извор]

Генерален план на градот од 2009 година години.

Градот Великије Луки има статус на град на обласна субординација во рамките на Псковската област и е административно организиран како посебен градски округ во внатрешноста на областа (градот Псков го има истиот статус). Градот е административно поделен на 4 реони: Северен, Јужен, Централен и Заречен.

Градот е исто така административно седиште на Великолушкиот реон, иако самиот град не е дел од него.

Економија и сообраќај[уреди | уреди извор]

Партнерски градови[уреди | уреди извор]

Градот Великије Луки потпиша договори за меѓународна соработка со следниве градови:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. „Оценка численности постоянного населения по муниципальным образованиям Псковской области на 1 января 2016 года“. Архивирано од изворникот на 16. 04. 2016. Посетено на 14. 4. 2016. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]