Бохињ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бохињско Езеро во зима

Бохињ (германски: Wochein, словенечки: Bohinjska kotlina) е басен долг 20 и широк 5 километри во рамките на Јулиски Алпи, во Горна Горењска, Северозападна Словенија. Тука поминува реката Сава Бохињка. Нејзината главна одлика е малото ледничко езеро со исто име (словенечки: Bohinjsko jezero). Бохињ е дел од Општина Бохињ, а седиштето на општината е гратчето Бохињска Бистрица.

Географија[уреди | уреди извор]

Бохињско Езеро

Басенот се состои од четири региони: Долна Долина (словенечки: Spodnja dolina), Горна Долина (Zgornja dolina), Уканшка Котлина (Ukanška kotlina) и Номењска Котлина (Nomenjska kotlina). Се граничи со Комарча на едниот крај и кањонот Сотеска на другата. Планината Долен Бохињ претставува нејзина јужна граница. Реката Сава направи сопствен кањон меѓу висорамнините Јеловица и Покљука на исток. На север, планината Триглав, највисоката планина во Словенија, исто така е дел од општината.

Сава Бохињка (која заедно со Сава Долинка се влева во Сава) започнува кога две реки, Језерница и Мостница се спојуваат. Мостница доаѓа од долината Воје, а Језерница е многу кратка река што доаѓа од Бохињско езеро. Многу помали реки се влеваат во езерото. Најголемата од нив, Савица, се јавува во Комарча како голем водопад. Водопадите Савица ја добиваат својата вода од Црното Езеро, која е најголема во Долината на Триглавски езера.

Име[уреди | уреди извор]

Името Бохињ првично го користи селото Средња Вас и беше потврдено како такво, а во пишаните извори во 1065 како Бохингун. Како регионално име, се појавува во пишаните извори во 1250 како Вохина. Името е изведено од Boxyn'ь, што е од нејасно потекло. Една можност е дека тоа е изведен од хипокоризмот *Boxъ. Предлози дека е од келтско потекло, најверојатно, нема. А популарната псевдо-етимологија на името е следнава приказна: Господ им дал земјиште на луѓето и, кога заврши, тој сфатил дека заборавил да им даде земја на една мала група на луѓе, кои беа тивки и не барале како и другите. Поради нивната скромност и трпение, се сожалил кон нив. Тоа е причината зошто тој одлучи да им ја даде најубавата земја, и ги издвои за себе. Таа земја се нарекува Бохињ, затоа што Бог на словенечки е Boh.

Историја[уреди | уреди извор]

Географски околности придонесоа за изолација на Бохињ во минатото. Од 5.000 жители, повеќето се потомци на локалните луѓе на Бохињ. Постојат историски наоди кои се докажува долината била населена уште во бронзено време.

Франце Прешерн, најпознатиот поет во Словенија, напиша поема Крштевањето на Савица, која во голема мера е измислена, но го прикажува времето на насилното крштевање на паганите и борбите меѓу христијаните и безбожниците. Поголемиот дел од приказната се одвива во Бохињ и Блед.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]