Прејди на содржината

Босанска Крупа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Босанска Крупа

Босанска Крупаград и седиште на истоимената општина во западна Босна и Херцеговина, односно во ентитетот Федерација Босна и Херцеговина, сместена во долината на реките Уна и Крушница. Според прелиминарни податоци на попис на населението во 2013 година, во Босанска Крупа се попишани 29.659 лица.

Географија[уреди | уреди извор]

Најголемиот дел на градот се развил на нискиот дел помеѓу ридовите Хума и Стар Град на надморска висина од 176 m во проширениот дел на реката Уна.

Историја[уреди | уреди извор]

Средновековна Крупа бил град во Хрватското кралство, а со османскиот поход на Виена го освојува Кара Мустафа Паша Соколовиќ. Последниот хрватски капетан бил војводата Петар Бакиќ, кој се удавил на вливот на Крушница во Уна. Додека се водела тешка битка на левиот брег на реката Уна, на местото на денешната железничка станица, се наоѓала австриска војска составена претежно од Хрвати, под команда на Германецот Ауерсберг кој не сакал да помогне на опколените Крупљани. Една група од осумдесет Хрвати се обидела да помогне, но османлиските војници ги спречија во намерата да го сторат тоа.

Население[уреди | уреди извор]

Националност 1991 1981 1971
Муслимани по националност 43.104 (73,90%) 37.381 (67,68%) 31.842 (62,61%)
Срби 13.841 (23,73%) 15.029 (27,21%) 18.230 (35,84%)
Хрвати 139 (0,23%) 173 (0,31%) 286 (0,56%)
Југословени 708 (1,21%) 2.155 (3,90%) 239 (0,46%)
Останати и непознато 528 (0,90%) 491 (0,88%) 259 (0,50%)
Вкупно 58.320 55.229 50.856