Болница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Болница - Бразил

Болница е назив за здравствена установа што врши медицински и здравствени услуги. Таа може да биде во државна сопственост или во приватна сопственост. Персонал на една болница се лекари, медицински сестри, болничари, заболекари и голем број на дрги професии во зависност од намената на болницата. Има општа болница, клинички зентар, стоматолошка болница и голем број на други видови на болници. Најголема здравствена установа во Македонија е Клиничкиот Центар во Скопје.

Болницата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „миксан мозок во душевна болница“ - кус расказ на македонскиот писател Хигсов Бозон од 2011 година.[1]
  • „Болница“ - кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[2]
  • „извештај од болницата“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[3]
  • „Болница“ (Hospital) - песна на американската рок-група „Модерн Лаверс“ (The Modern Lovers) од 1976 година.[4]
  • „Општа болница“ (General Hospital) - песна на американскиот рапер Кул Кит (Kool Keith) од 1996 година.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Хигсов Бозон, Педерски Катахрезис, Темплум, Скопје, 2011.
  2. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 140-141.
  3. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 117.
  4. YouTube, The Modern Lovers - The Modern Lovers (Full Album) (пристапено на 24.12.2017)
  5. Doctor Octagon(Kool Keith) - Dr. Octagonocologyst (Full Album) (пристапено на 3.5.2017)