Прејди на содржината

Бел дупчец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Teucrium|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Бел дупчец
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Teucrium
Вид: Бел дупчец
Научен назив
Teucrium polium
L.
Синоними
  • Teucrium capitatum L.
Felty germander
Teucrium polium ssp. aureum
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Нерангирано: Tracheophytes
Нерангирано: Angiosperms
Нерангирано: Eudicots
Нерангирано: Asterids
Ред: Lamiales
Фамилија: Lamiaceae
Род: Teucrium
Вид:
T. polium
Биномен назив
Teucrium polium

Synonyms
  • Teucrium capitatum L.

Бел дупчец познат популарно како филц германдер, е подгрмушка и билка појавена во регионот на западното Средоземје (Албанија, Шпанија, Франција, Алжир, Мароко, Тунис).[1] Цветовите му се мали и се движат од розови до бели, а листовите се користат во готвењето и во медицината.

Традиционална медицина

[уреди | уреди извор]

Бел дупчец се користи за различни наводни третмани во традиционалната медицина, иако има потенцијал да предизвика токсичност на црниот дроб.[2]

  1. Kew World Checklist of Selected Plant Families
  2. „Germander“. LiverTox, US National Library of Medicine. 16 October 2017. Посетено на 9 November 2017.