Бегство во Египет

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Бегство во Египет“ од Џото ди Бондоне

Бегство во Египет — бегството на семејството на Исус Христос во Египет, опишано во Евангелието по Матеј, за да се избегне колежот на младенците извршен по наредба на царот Ирод. Евангелската приказна за овој настан е исклучително кратка; повеќето подробности се содржани во апокрифното „Евангелија на детството“. Бегството во Египет е популарна тема во визуелните уметности.

Приказна[уреди | уреди извор]

Кога светите тројца мудреци отишле да го најдат Исус, прашале еден водач по име Ирод Велики каде да го најдат „царот на сите Евреи“. Ирод се исплашил дека Исус може да стане цар наместо него, па се обидел да го најде и да му наштети. Тој наредил да се убијат сите доенчиња во Витлеем, надевајќи се дека ќе се ослободи од Исус. Но еден ангел му рекол на Јосиф во сон да ги одведе Исус и Марија во Египет за да ги заштити.

Египет било добро место за одење бидејќи Ирод не бил главен таму. И Египет и Јудеја биле дел од Римското Царство и биле поврзани со безбеден пат по крајбрежјето наречен „морски пат“. И така, им било лесно да патуваат дотаму и да останат безбедни.

Историчност[уреди | уреди извор]

Во Евангелието по Лука, приказната е малку поинаква. Зборува за тоа како Јосиф, Марија и Исус одат во Ерусалимскиот храм, а потоа се враќаат дома во Назарет. Некои луѓе што ги проучуваат овие приказни мислат дека верзиите на Лука и Матеј за раѓањето и настаните околу младиот Исус можеби не се целосно вистинити.[1] Тие веруваат дека Матеј можеби измислил некои делови за да го поврзе Исус со Мојсеј, особено делот за одење во Египет. Матеј сакал да го покаже Исус како сличен на Мојсеј, особено за еврејскиот народ, а Бегството во Египет го прикажува токму тоа.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Funk, Robert W. (Robert Walter), (1998). The acts of Jesus : the search for the authentic deeds of Jesus. HarperSanFrancisco. ISBN 9780060629786. OCLC 37854370.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
  2. Harris, Stephen L. Understanding the Bible. ISBN 9780073407449. OCLC 436028175.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]