Батосек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Батосек

Батосек (унгарски: Bátaszék) — град во Унгарија, во јужниот дел на земјата. Градската администрација припаѓа на Сексaрдскиот округ на Толна, со седиште во Сексард.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Градот Батосек се наоѓа во јужниот дел на Унгарија. Од главниот град Будимпешта Батосек е оддалечен околу 175 километри јужно. Од најблискиот поголем град, Батосек од Сексард е оддалечен 18 километри јужно.

Градот се наоѓа во централниот дел на Панонската рамнина , во источното предградие на островот Мечек . Дунав тече 5 километри источно од населбата. Надморската височина на градот е околу 90 метри.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1853 година, во Батосек се одржувале трипати годишно: 29.06.-01.07., 8 септември и 28 ноември.[1] Во април 1862 година, по третпат имало пжар во текот на истиот месец. Последен пат во Батосек изгореле 44 куќи.[2]

Србите во Батос[уреди | уреди извор]

Србите се населиле во градот од Големото царство во 1690 година. Тие секогаш биле во мал број и далеку од остатокот од српскиот народ во Унгарија, а кон крајот на 19 век тие се изретчиле во овој регион.[3] Во 1796 година, бројот на православните жители во овој град бил 316 жители. По еден век подоцна, во 1890 година, биле преброени помалку или поточно 262 души.

Српската православна црква во градот била изградена за време на царицата Марија Терезија во 1775 година, и е посветена на празникот Петровден, Св. апостоли Петар и Павле. Храмот бил реновиран во 1904 година.

Во осумдесеттите години на 19 век во Батосек имало голема недоверба меѓу Србите и Унгарците. Многу инциденти, придружени со мали и тешки повреди, групни вооружени напади и битки се случувале во 1883 година.[4]

Во 1905 година, Батосек бил голема општина во округот Сксард, округот Толан. Постојат 7521 жител во 1456 домови, а Германците доминираат. Србите имаат малку; од нив 202 православни души (или 3%) со 42 куќи. Се спомнуваат српските јавни згради, Православната црква и Националната школа. Батосек имаше само пошта во тоа време.

Србите во Батосек се пријавиле на повикот во 1922 година да се преселат во Кралството на СХС. Имало 62 семејства со 118 членови. Според втората листа од таа година, имало 64 семејства со 110 членови.

Српската православна црква во Батосек била уништена во 1958 или во 1967 година.

Население[уреди | уреди извор]

Според податоците од 2013 година Батосек имал 6.380 жители. Во последниве години бројот на жители опаднал.[5]

Мнозинското население во населбата е составено од Унгарци од римокатоличката вера.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Војвованин", календарот на Виена во 1853 година
  2. "Српски дневник", Нови Сад во 1862 година
  3. Одбивање и иселување на Срби во Унгарија 1920-1931. - Потекло
  4. < "Застава", Нови Сад во 1883 година
  5. Толна (Унгарија): Каунти, градови и села - статистика на населението во карти и графикони

Надворешни врски[уреди | уреди извор]