Балирка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Изглед на балирка
Балирање при жетва

Балирка — машина и дел од земјоделската механизација која служи за балирање, односно правење на бали од слама при жнеење на житото. Балирката, позната и како секачица за сено, се користи за компресирање на ожнеани култури (како што се сено, памук, ленена слама, сено од солани или силажа) во компактни бали што се лесни за ракување, транспорт и чување. Често балите се оставаат да се исушат и да сочуваат некоја внатрешна (на пример, хранлива) вредност на растенијата во комплет. Вообичаено се користат неколку различни типови на балирки, од кои секој произведува различен тип на бала - правоаголни или цилиндрични, од различни големини, врзани со канап, мускулест, мрежест или жица.

Индустриски балирки се користат и во капацитети за рециклирање на материјалите, пред сè за балирање метал, пластика или хартија за транспорт.

Историја[уреди | уреди извор]

Трактор со прикачена балирка за жнеење во Драчево

Пред 19 век, сеното било косено со рака и најчесто се чувало во стогови, користејќи сено вилушки за гребење и собирање на стоговите во оптимални големини & mdash; Ниту премногу големи (промовирање на услови кои би можеле да создадат спонтано согорување), ниту премногу мали, толку многу од купот е подложен на гнилеж и скапување. Овие стопи ги подигнале повеќето од растителните влакна од земјата, дозволувајќи воздух и вода да се исцедат, па тревите може да се исушат и да се излечат, за да ја задржат исхраната за добиточна храна подоцна. Во 1860-тите се развиени механички уреди за сечење; Од нив дошле современи уреди, вклучувајќи механички косилки и балирки. Во 1872 година, жетварот кој употребувал уред за јаглен за да се врзува и да се поврзе со сено, бил измислен од страна на Чарлс Витингтон; Тоа било комерцијализирано во 1874 година од страна на Кирус Маккормик.[1] Во 1936 година, Инес измислил автоматска прес - машина која врзувала бали со конапци со помош на Appleby-тип knotters од Џон Диер зрнасти врзивно средство; Подобрената верзија била патентирана од страна на Ед Нолт во 1939 година, која била посигурна и станала најчесто користена.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Bridon Cordage, The role of twine in North American agriculture Архивирано 22 февруари 2012 г." (accessed Jan 14, 2011)