Косилка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Косилка (разговорно и: косачка) — вид на погодна градинарска / земјоделска опрема, која се користи за справување со потешки тревки / чистење со кои нормалната косилка за трева не може да се справи. Некои помали модели се само-придвижувани, но многу од нив се придвижувани приколки од ПТО ( приклучно вратило), кои можат да се прикачат на три точки за брзина пронајдени на задниот дел од повеќето трактори. Овој тип на косилка најдобро се користи за да се обезбеди груб пресек до повисока трева, детелина и други житни култури, каде што може да си дозволи контакт со потврди остатоци, како што се патиштата, ендеците и друго.

Млечната косилка го добива своето име од употребата на канали поврзани со вртечкиот хоризонтален барабан (исто така наречен цевка, ротор или оска). Многу компании за имплементација, исто така, се однесуваат на дупките како ножеви или сечила. Редовите на каналите обично се влечкаат за да обезбедат комплетно намалување. Решетките се прицврстени на барабанот со користење на синџир врски или загради, во зависност од производителот. Вртечкиот барабан е нормално на оската на тракторот. Придвижната прачка на патот по должината на оската на тракторот мора да направи прав агол преку употреба на менувачот со цел да ја пренесе својата вртежна енергија во барабанот. Како роторот на барабанот, така центрифугалната сила ги турка цевките нанадвор.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Flail Mower Theory, Trimax Mowing Systems, 2004, Посетено на 2013-03-15[мртва врска]