Анархизам во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Германскиот индивидуалистички филозоф Макс Штирнер станал важен инфлуенсер во анархизмот . Потоа Јохан Мост станал важен анархистички пропагандист во Германија и во САД . Во доцниот 19-ти и почетокот на XX век се појавија индивидуалистички анархисти под влијание на Штирнер како што се Џон Хенри Макеј, Адолф Бранд и Анселм Руст (Ернст Самуел) и Минона (Саломо Фридлајдер) .

Анархистите Густав Ландауер, Силвио Гезел и Ерих Михсам имале важни водачки позиции во рамките на револуционерните советски структури за време на востанието кон крајот на 1910-тите познати како Баварска Советска Република .[1] За време на подемот на нацистичкиот режим, Ерих Михсам бил убиен во концентрационен логор и за неговите анархистички позиции и за неговата еврејска позадина.[2] Анархосиндикалистичкиот активист и писател Рудолф Рокер станал влијателна личност во формирањето на меѓународната федерација на анархосиндикалистички организации наречени Меѓународно здружение на работници, како и Сојузот на слободните работнички работници на Германија .

Современите германски анархистички организации ја вклучуваат анархосиндикалната унија на слободните работници и Федерацијата на анархисти кои зборуваат германски (Föderation Deutschsprachiger AnarchistInnen).

Штирнер и други пионери[уреди | уреди извор]

Анархистичките историчари честопати ги следат корените на германскиот анархизам назад кон германската селанска војна од 16 век. Од друга страна, Џејмс Џол и Џорџ Вудкок сметаат дека оваа врска е претерана. Подоцна анархистите, исто така, тврдеа дека либералното размислување на Фридрих Шилер, Јохан Волфганг фон Гете, Готтолд Ефрем Лесинг и Хајнрих Хајне да бидат претходници на анархизмот.[3]

Во првата половина на 19 век немало значајно анархистичко движење во Германија, но неколку мислители под влијание на анархизмот, особено од Пјер-Џозеф Прудон . Според Густав Ландауер, размислувањето на политичкиот сатиричар Лудвиг Берн, иако не е анархист, има некои паралели на анархизмот. Берн еднаш тврдеше дека "слободата произлегува само од анархија - ова е нашето верување, ова е лекција за историјата". Композиторот Ричард Вагнер, иако често е поврзан со фашизмот, сочувствуван со Михаил Бакунин . Во една статија за Мартовската револуција, која подоцна ќе биде повторно испечатена од анархистичкиот печат, Вагнер рече дека револуцијата "ќе ја уништи доминацијата на една над многу [...] и моќта на Семоќниот, на правото, на имотот ". Тоа беше оваа статија што го наведе Макс Неттлау да го анализира Вагнер како анархист во овој период.[4]

Неколку германски социјалисти од овој период, исто така, покажаа анархистички тенденции. Младиот Вилхелм Вајтлинг, под влијание на Прудон и Луј Огнце Бланки, еднаш напиша дека "совршено општество нема влада, туку само администрација, нема закони, туку само обврски, нема казна, туку средства за корекција". Мојсеј Хес исто така бил анархист сè до 1844 година, ширејќи ги теориите на Прудон во Германија, но ќе продолжи да пишува антианархистички памфлет Die letzte Philosophie . Карл Грин, добро познат по својата улога во споровите меѓу Маркс и Прудон, сметаше дека Нетлау би се прилепил на комунистичкиот анархизам додека сè уште живеел во Келн, а потоа заминал за Париз, каде што станал ученик на Прудон. Вилхелм Мар, роден во Хамбург, но главно активен во клубовите Млада Германија во Швајцарија, уредувал неколку антиавторитарни периодика. Во својата книга за анархизмот Anarchie oder Autorität, тој доаѓа до заклучок дека слободата се наоѓа само во анархија.[5]

Едгар Бауер (7 октомври 1820 - 18 август 1886) бил германски политички филозоф и член на Младите хегелијанци . Според Лоренс С. Степелевич, Едгар Бауер бил најанархистичен за Младите Хегелејци и "... можно е да се спознае, во раните текстови на Едгар Бауер, теоретското оправдување на политичкиот тероризам".[6] Германските анархисти, како што се Макс Неттлау и Густав Ландауер, го признаа Едгар Бауер со основањето на анархистичката традиција во Германија.[7] Во 1843 година објавил книга со наслов "Конфликт на критика со црквата и државата" . Ова предизвика него да биде обвинет за побуна. Тој бил затворен четири години во тврдината во Магдебург. Додека бил во затвор, неговите поранешни соработници Маркс и Енгелс објавија критики за него и неговиот брат Бруно, насловен како Светото семејство (1844). Тие го продолжиле нападот во германската идеологија (1846), која во тоа време не била објавена.

Јохан Мост[уреди | уреди извор]

Јохан Мост

Јохан Јозеф Мост (5 февруари 1846 во Аугсбург, Баварија - 17 март 1906 година во Синсинати, Охајо) бил германски-американски политичар, уредник на весници и оратор. Тој е заслужен за промовирање на концептот на " пропаганда на делото ".[8]

Како што се приближуваше 1860-тите години, Повеќето бил освоен од идеите на меѓународниот социјализам, новите политички движења во Германија и Австрија . Повеќето во доктрините на Карл Маркс и Фердинанд Ласал го виделе планот за ново егалитарно општество и станале страстен поддржувач на Социјалдемократијата, како што било познато марксистичкото движење во тоа време.[9] Повеќето во неколку наврати беа уапсени за неговите напади врз патриотизмот и конвенционалната религија и етика, и за неговото евангелие за тероризам, проповедано во проза и во многу песни, како што се оние во неговиот Пролетаријар-Лидербух . Некои од неговите искуства во затворот биле раскажани во делото од 1876 година, "Бастилја на плотци": Блатер од мејнем Гефенџис-Тагебух (Бастилја на Плетценем: Страници од мојот затворен дневник).

  1. "The Munich Soviet (or "Council Republic") of 1919 exhibited certain features of the TAZ, even though – like most revolutions – its stated goals were not exactly "temporary." Gustav Landauer's participation as Minister of Culture along with Silvio Gesell as Minister of Economics and other anti-authoritarian and extreme libertarian socialists such as the poet/playwrights Erich Mªhsam and Ernst Toller, and Ret Marut (the novelist B. Traven), gave the Soviet a distinct anarchist flavor." Hakim Bey. "T.A.Z.: The Temporary Autonomous Zone, Ontological Anarchy, Poetic Terrorism"
  2. Mühsam, Erich (2001). David A. Shepherd (уред.). Thunderation!/Alle Wetter!: Folk Play With Song and Dance/Volksstuck Mit Gesang Und Tanz. Bucknell University Press. стр. 18. ISBN 978-0-8387-5416-0.
  3. Carlson 1972, pg. 13.
  4. Carlson 1972, pg. 13–17
  5. Carlson 1972, pg. 22–30.
  6. Stepelevich, Lawrence S. (1983). The Young Hegelians: An Anthology. Cambridge
  7. Cp. Nettlau, M., Der Vorfrühling der Anarchie. Berlin, 1925, p. 178. Landauer, G., "Zur Geschichte des Wortes Anarchie." In: Der Sozialist, 1 June 1909.
  8. "The Anarchist Encyclopedia: A Gallery of Saints & Sinners" Recollection Used Books Error in Webarchive template: Empty url. 23 August 2010
  9. Trautmann, The Voice of Terror, pp. 18–19.