Алажилов синдром

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алажилов синдром (Алажил-Вотсон или АЛГС) — генетско нарушување кое влијае главно на црниот дроб и срцето . Проблемите поврзани со нарушувањето обично се јавуваат во детството или раното детство. Нарушувањето се наследува во автозомно доминантно образец, а проценетата застапеност на Алажиловиот синдром е 1 на секои 100 000 живородени бебиња. Името го носи по францускиот педијатар Даниел Алажил, кој прв ја опишал состојбата во 1969 година.[1]

Презентација[уреди | уреди извор]

Тежината на нарушувањето може да варира во истото семејство, со симптоми кои се движат од благи, па и незабележани, до сериозно срцево заболување или/и заболување на црниот дроб и мора да се изврши пресадување .[2] Невообичаено е, но Алажиловиот синдром може да биде опасен по живот со стапка на морталитет од 10%.[3] Поголемиот дел од смртните случаи од Алажиловиот синдром обично се должат на срцеви компликации или хронична слабост на црниот дроб.

Црниот дроб[уреди | уреди извор]

Тетралогијата на Фалот е вообичаен срцев дефект кај пациенти со синдром Алагил.

Знаците и симптомите кои укажуваат на оштетување на црниот дроб на Алажиловиот синдром може да вклучуваат жолтеникава нијанса на кожата и белките на очите (жолтиц)), чешање (пруритус), бледа столица (ахолија), зголемен црн дроб (хепатомегалија), зголемена слезина (спленомегалија) и депозити на холестерол во кожата (ксантоми).[4] Биопсија на црниот дроб може да укаже на премногу малку жолчни канали (недостаток на жолчен канал) или, во некои случаи, целосно отсуство на жолчни канали ( билијарна атрезија ). Паучноста на жолчните канали резултира со намалена апсорпција на маснотии и витамини растворливи во витамините (А, Д, Е и К), што може да доведе до рахитис или да не успее да расте . Цироза и слабост на црниот дроб е прилично честа појава кај пациенти со АЛГС, а 15% од оние со тешка хепатална манифестациа бараат пресадување на црн дроб.[5] Хепатоцелуларниот карцином се пријавени во мал број на случаи, но тоа е исклучително редок.[6]

Срце[уреди | уреди извор]

Вообичаени знаци на синдромот вклучуваат вродени проблеми со срцето, кои се разликуваат од срцево отчукување до значајни структурни абнормалности, како што е тетралогија на Фалот . Пулмонална стеноза, претерана аорта, вентрикуларен септален дефект и хипертрофија на десната комора се вообичаени кај пациентите со Алажил. Кај пациентите исто така може да се појави и вентрикуларен септален дефект, атријален септален дефект, патент дуктус артериозус и коарктација на аортата . Стапката на смртност на тетралогија на Фалот кога не се лекува се движи од 70% на возраст од 10 до 95% на возраст од 40 години. Сепак, целосната хируршка интервенција може значително да ја подобри и долговечноста и квалитетот на животот кај пациенти со Алажиловиот синдром.

Други манифестации[уреди | уреди извор]

Други симптоми на Алажиловиот синдром вклучуваат: пршлени на пеперутка, дефекти на офталмологија и посебни структури на лицето. Пршлените на пеперутка можат да бидат откриени со рентген, но обично нема симптоми од оваа абнормалност. Други скелетни дефекти се вообичаени кај пациенти со АЛГС се спина бифида и соединување на пршлени.[5] Повеќето од офталмолошките дефекти влијаат на предната комора на очното јаболко, вклучително и аномалија на Аксенфелд и аномалија Ригер, но промените во пигмент во мрежницата се исто така чести. Овие аномалии можат да бидат корисни во дијагностицирање на Алажиловиот синдром. Многу луѓе со АЛГС имаат слични карактеристики на лицето, вклучувајќи широко, видно чело, длабоко поставени очи и мала брадавица на брадата. Овие специфични карактеристики на лицето често се претставени кај пациенти со АЛГС,но карактеристиките веројатно не се должат на Алажиловиот синдром, тие се карактеристични за пациенти со интрахепатично холестатско заболување на црниот дроб .[7] Значи, овие карактеристики на лицето се исклучително чести кај пациенти со АЛГС, тоа е затоа што многу пациенти доживуваат екстремни компликации на црниот дроб или откажување на црниот дроб, но тоа не е предизвикано од самата болест. Бубрезите исто така може да бидат засегнати затоа што мутациите во JAG1 и NOTCH2 честопати доведуваат до бубрежна дисплазија, деформирани проксимални тубули или липидоза предизвикана од спречување на липидниот метаболизам .[8]

Генетика[уреди | уреди извор]

АЛГС е предизвикан од губење на мутации на функцијата или во JAG1 (Jagged1) или NOTCH2 (Notch homolog 2).[9][10] Кај поголемиот дел од луѓето со АЛГС, генот мутација се јавува во генот JAG1 . Мутацијата JAG1 1 е или интрагена и се наоѓа на хромозомот 20p12, или е бришење на целиот ген JAG1 .[11] Мутациите на NOTCH2 се со помала веројатност да предизвика синдром Alagille, но основното тип на ALGS предизвикуваат мутација NOTCH2 е мутација .[12] Мутација на промашување е мутациска точка, што менува еден нуклеотид, што резултира во кодон кој кодира за погрешна аминокиселина. Алажиловиот синдром е наследен во автозомно доминантно образец, што значи дека една копија на променетиот ген е доволна за да предизвика нарушување. „ Автозомниот “ аспект на болеста значи дека генот на мутацијата се јавува во автозом, што е еден од 44-те хромозоми во човечкото тело што не е секс хромозом (хромозом X или Y). Иако поголемиот дел од случаите се должат на автозомниот доминантен ген, има исклучоци со ретка, автосомно рецесивна верзија на болеста. Во случај на автосомно рецесивно, пациентот со АЛГС мора да наследи два мутирани гени: по еден од секој родител. Иако околу 40% од мутациите се наследуваат од родителителите, повеќето случаи се резултат на нови, стекнати мутации. Овие се предизвикани од фактори на животната средина кои мутираат од една копија на генот. Факторите на животната средина можат да влијаат на генетските мутации, може да вклучуваат и зрачење како што се ултравиолетови зраци од сонцето, или хемикалии како што е бензен, што се наоѓа во чад од цигари.[13] Овие случаи се јавуваат кај лица без семејна историја на нарушување.

Патофизиологија[уреди | уреди извор]

JAG1 и NOTCH2 кодираат за белковини кои се клучни за каскадата за сигнализирање на генот изрез . Поточно, JAG1 кодира за лиганд за врзување на површината што го регулира патот за сигнализација на изрез. Игра клучна улога во сигнализацијата на клетките за време на развојот на ембрионот. Ако патеката е нарушена поради мутации, новороденчето нема да се развие правилно.[14] Синдром на Алагил предизвикува слабост на жолчниот канал, кој се карактеризира со тесни и неправилни жолчни канали. Паучноста на жолчните канали предизвикува жолчката да се собере во црниот дроб, што резултира во лузни на црниот дроб што ги спречува нормалните функции на црниот дроб, како што се филтрација на крв и метаболизам на лекови.

Каскадата за гени-сигнализирање на изрез е исто така важна за препознавање на клеточните клетки, кои вклучуваат механизми за регулирање на гени кои ги контролираат процесите на диференцијација на повеќе клетки за време на ембрионски и возрасен живот, и е особено важна за:

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Синдром на Алажил може да биде исклучително тежок за да се дијагностицира. Кога луѓето се раѓаат со АЛГС, скоро секогаш се дијагностицира подоцна во текот на детството. Дијагнозата може да биде тешка бидејќи сериозноста на болеста варира многу кај пациентите.[15] Некои вообичаени клинички тестови кои се извршуваат со цел да се дијагностицира болеста вклучуваат вертебрални рендгенски зраци, прегледи на срцето за откривање на какви било дефекти како што се срцев шум и биопсија на црниот дроб за откривање на заболувања на црниот дроб или какви било претходници. Ако пациентот се појави со повеќе симптоми, како што се жолтица, срцев шум и карактеристичните карактеристики на лицето дискутирани погоре (длабоки поставени очи, широка веѓа, итн.), Најверојатно, ќе бидат дијагностицирани со Алажиловиот синдром. Повеќе пресметана и специфична дијагноза може да се направи со генетско тестирање . Следното положување може да се искористи за откривање на полиморфизми со единечни нуклеотиди (СНП) во погодените гени (и). Мултиплекс- лигаментино зависно засилување на сондата (МЛПА) може да открие големи бришења и / или вметнувања и се користи компаративна геномска хибридизација поврзана со микроареј, за да се подобри точноста на MLPA [16]

Третман[уреди | уреди извор]

Раниот третман е можен откако ќе се дијагностицира болеста. Третманите со Алажиловиот синдром обично вклучуваат лекови, терапии и / или хируршки процедури. Сите третмани имаат за цел да го подобрат излачувањето на жолчката од црниот дроб, да ја намалат болката предизвикана од болеста и да помогнат во подобрување на хранливите недостатоци.[17] Исхраната, исто така, може да биде клучен фактор за подобрување на квалитетот на животот кога живеете со АЛГС.

Лекови[уреди | уреди извор]

Неколку лекови се користат за подобрување на протокот на жолчката, вклучително и Урсодиол (Актигал или Урсо).[17] Овие лекови се разликуваат во нивните стапки на успех. Може да се користат одредени лекови за намалување на чешањето ( пруритусот ), како холестирамин и рифампин . Додека овие лекови можат да го намалат пруритусот, чешањето често се намалува кога протокот на жолчката се подобрува преку Урсодиол или пресадување на црниот дроб .

Многу пациенти со Алажилов синдром имаат проблеми со исхраната и / или малапсорпција што често го попречува нормалниот раст. Пациентите имаат потреба од додавање на витамин А, Д, Е и К затоа што намалениот проток на жолчката го отежнува апсорпрањето и користењето на овие витамини. Исхраната со многу калории е многу важна, а честопати е потребна и цевка со гастростомија за одржување на високиот калоричен внес.

Хирургија[уреди | уреди извор]

Операцијата е честа појава во потешки случаи на Алажилов синдром, особено кај пациенти со заболувања на црниот дроб или откажување на црниот дроб во завршна фаза. Делумното пресадување на црниот дробод жив дарител или целосно пресадување на црн дроб од починат дарител.[18][19] Пресадувањата на црниот дроб може да бидат тешки кај пациенти со АЛГС затоа што срцевите дефекти се вообичаени заедно со слабоста на црниот дроб, а таквите интензивни операции се опасни за срцеви пациенти затоа што не можат да се справат со стресот на операцијата и општата анестезија.

Делумно билијарни пренасочување се користат за значително намалување на пруритусот, жолтицата и ксантомата предизвикана од слаб проток на жолчката кај пациенти со слабост на жолчниот канал. Дел од жолчката произведена од црниот дроб е насочена преку хируршки создаден стома во пластична кеса на долниот десен абдомен на пациентот. Кутијата периодично се исцеди бидејќи се пополнува со жолчката.

Пациентите со билијарна атрезија може да бараат Касаи за подобрување на дренажата на жолчката; сепак, подоцна пресадувањето на црниот дроб е сè уште често неопходно.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Прогресивна семејна интрахепатична холестаза

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Hepatic ductular hypoplasia associated with characteristic facies, vertebral malformations, retarded physical, mental, and sexual development, and cardiac murmur“. J. Pediatr. 86 (1): 63–71. January 1975. doi:10.1016/S0022-3476(75)80706-2. PMID 803282.
 2. Reference. „Alagille syndrome“. Genetics Home Reference. Посетено на 31 October 2016.
 3. Diaz-Frias, Josue; Kondamudi, Noah P. (2019). „Alagille Syndrome“. StatPearls. Наводот journal бара |journal= (help)
 4. „Symptoms & Causes for Alagille Syndrome“. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.
 5. 5,0 5,1 Krantz, Ian D.; Piccoli, David A.; Spinner, Nancy B. (1997). „Alagille Syndrome“. Journal of Medical Genetics. 34 (2): 152–157. doi:10.1136/jmg.34.2.152. PMC 1050871. PMID 9039994.
 6. „Encyclopaedia of tumour-associated familial disorders. Part I: from AIMAH to CHIME syndrome“. Hereditary Cancer in Clinical Practice. 6 (1): 22–57. 2008. doi:10.1186/1897-4287-6-1-22. ISSN 1897-4287. PMC 2735164. PMID 19706204.
 7. Sokol, R. J.; Heubi, J. E.; Balistreri, W. F. (1983). „Intrahepatic "cholestasis facies": is it specific for Alagille syndrome?“. Journal of Pediatrics. 103 (2): 205–208. doi:10.1016/s0022-3476(83)80345-x. PMID 6875709.
 8. Bissonnette, Mei Lin Z.; Lane, Jerome C.; Chang, Anthony (2016). „Extreme Renal Pathology in Alagille Syndrome“. Kidney International Reports. 2 (3): 493–497. doi:10.1016/j.ekir.2016.11.002. PMC 5720621. PMID 29318215.
 9. „Mutations in the human Jagged1 gene are responsible for Alagille syndrome“. Nat. Genet. 16 (3): 235–42. July 1997. doi:10.1038/ng0797-235. PMID 9207787.
 10. „NOTCH2 mutations in Alagille syndrome“. J. Med. Genet. 49 (2): 138–44. February 2012. doi:10.1136/jmedgenet-2011-100544. PMC 3682659. PMID 22209762.
 11. Vajro, Pietro; Ferrante, Lorenza; Paolella, Giulia (June 2012). „Alagille syndrome: An overview“. Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology. 36 (3): 275–277. doi:10.1016/j.clinre.2012.03.019. PMID 22521120.
 12. Gilbert, Melissa A.; Spinner, Nancy B. (2018). Alagille Syndrome. Springer. стр. 33–48.
 13. „What is a gene mutation and how do mutations occur?“. U.S. National Library of Medicine.
 14. Reference, Genetics Home. „Alagille syndrome“. Genetics Home Reference. Посетено на 2016-12-23.
 15. „Alagille Syndrome - Diagnosis & Treatment“. Boston Children's Hospital. Архивирано од изворникот на 2021-04-29. Посетено на 2019-12-16.
 16. Ohashi, Kei; Togawa, Takao; Saitoh, Shinji (2017). „Combined genetic analyses can achieve efficient diagnostic yields forsubjects with Alagille syndrome and incomplete Alagille syndrome“. Acta Paediatrica. 106 (11): 1817–1824. doi:10.1111/apa.13981. PMID 28695677.
 17. 17,0 17,1 „Department of Surgery - Alagille Syndrome“. surgery.ucsf.edu. Посетено на 2019-10-08.
 18. Doria, Cataldo Herausgeber. (2016). Contemporary Liver Transplantation : The Successful Liver Transplant Program. ISBN 9783319055435. OCLC 1111825084.
 19. „Donor Requirements & Evaluation - Live Liver Transplant“. Lahey Hospital & Medical Center, Burlington & Peabody (англиски). Посетено на 2019-10-08.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извориОваа статија вклучува текст од јавна сопственост од Националната библиотека за медицина на САД