Жолтица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жолтица
Жолтица на кожата предизвикана од хепатална инсуфициенција
Класификација и надворешни извори
Специјалностинтерна медицина[*], заразна болест[*], хематологија[*], гастроентерологија[*]
МКБ-10R17
МКБ-9782.4
DiseasesDB7038
MedlinePlus003243
MeSHD007565

Жолтица (исто така позната како иктерус, од грчкиот збор ίκτερος) се јавува како последица на зголемено ниво на билирубинот во крвта. Се манифестира со пожолтување на склерите, кожата и слузокожата.

Постојат повеќе видови на жолтица:

  • прехепатална жолтица (при хемолиза)
  • хепатоцелуларна жолтица (при хепатит, цироза)
  • опструктивна жолтица (при опструкција на жолчните патишта од метастази, жолчни камења)
  • неонатална жолтица.