Адријана Варежао

Од Википедија — слободната енциклопедија

Адријана Варежао (родена во 1964 година во Рио де Жанеиро) — бразилска глумица. Tаа работела во различни дисциплини, вклучувајќи го сликарството, цртањето, скулптура, монтажа и фотографија. Варежао живее и работи во Рио де Жанеиро .[1]

Адријана Варежао, Панасеа Фантастика, 2003 – 2008, во Инхотим, Бразил

Влијанија[уреди | уреди извор]

Референците за ефектите од колонијализмот на Бразил од страна на Европа се евидентни во нејзината работа, во историјата на уметноста како и во илузијата.[2] Нејзината работа алудира на проширување и трансформација на културниот идентитет, но сепак ја продолжува употребата на оваа тема за разбирање на минатото, со цел да се разбере сегашноста.[3]

Културната антропологија, или процесот на апсорпција и инкорпорирање на странски влијанија во родната бразилска култура, инспирира голем дел од работата на Варежао.[4] Ова движење е евидентно низ историјата на Бразил во сегашноста, а дихотомијата на разновидност и единствена и честа тема меѓу современите бразилски уметници.[5] Во делата на Варејао, таа ја проучува оваа тема во контекстите на расата, телото, идентитетот и ефектите на колонијализмот.[6]

Медиуми[уреди | уреди извор]

Врз основа на тензиите околу расата и етничката припадност во Бразил, Варежао користела инсталација, сликање на масла и цртање, за да коментира за перцепцијата на трката во Бразил во дваесет и првиот век.[7] Таа често започнува со кава, додавајќи материјали како порцелан и керамика .[8] Во својата работа под наслов "Полово", изложена во Леман Маупин во 2014 година, Варежао ги комбинирала теоријата на боја и теоријата на Каста (Латинска Америка), (општествена теорија која влијаела врз европските слики од освојувањето на Бразил), да ја испита нормата за дефинирање на расата во услови за боја на кожа.[9] Сериите на речиси идентични автопортрети кои го формираа најголемиот дел од делото биле прикажани со индивидуализирани наслови [10] што ги објаснило единствените разлики во портретите: насловите беа генерирани од бразилскиот попис од 1976 година, во кој Бразилците за првпат побарале да ги дадат своите дефиниции за нивниот тон на кожата; одговорите се движеле од бранквинха, "снежно-бело", до моренао, приближно "голем црн чувар.” [11]

Работа[уреди | уреди извор]

Избрани дела[уреди | уреди извор]

Неколку вајарски инсталации на Варежао, меѓу кои и "Линда да Лапа", "Склоп" и "Руина де Шарк - Нова Капела" (Нова Капела Јеркед-Говежка),”[12] содржат структурна униформност и стабилност против уништувањето на човекот.[13] Овие уметнички дела се состоеле од засечени азулежу - покриени ѕидови исполнети со човечки органи. Користејќи ги овие слики, Варежао ги коментирала постколонијалните бразилските општествени структури и имплицирала дека колонијално влијание врз редот е изграден врз човечкото уништување и насилство.[14][15]

Варежао создала уметност, а тоа била надворешноста на Олимпискиот стадион за водени спортови, привремена структура во која се одржале пливачките настани на Летните олимписки игри во 2016 година.[16]

Колекции[уреди | уреди извор]

Еден од најголемите нејзини проекти досега биле неодамна отворени во Интоним ( Центарот за уметноста во, Бразил) - специјално нарачан павилјон дизајниран во соработка со архитект Родригео Цервино Лопес.[17] Нејзината работа е прикажана во бројни колекции низ целиот свет, од кои некои во Музејот на Соломон Р. Гугенхајм во Њујорк, Тејт Модерн во Лондон и Музејот на современа уметност Сан Диего, меѓу другите.

Уметнички пазар[уреди | уреди извор]

Варежао е претставена од Леман Мауптин Галеријата во Њујорк, и Викторија Миро Галерија во Лондон, Велика Британија. Таа го држи аукцискиот рекорд за еден бразилски уметник со продажба на "Wall with Incisions a la Fontana" од 1.8 милиони долари во февруари 2011 година.[18]

Експонати[уреди | уреди извор]

Центарот за ументост Интхотим во Бразил бил отворена во 2008 година и вклучува павилјон посветен на нејзината работа и изграден од нејзиниот тогашен сопруг, колекционер Бернардо Паз. Таа била вклучена во "Brazil: Body and Soul" изложба во Музејот на Гугенхајм во Њујорк во 2001 година, како и на изложбата на МОМ "Tempo", каде што наполнила цела соба со ѕидната инсталација (Big Blue Tiles). Нејзината работа е исто така вклучена во Венециското биенале и Биеналето на Сиднеј. Имала и самостојни изложби во Леман Маупин (2011 година, 2009 година,[19] 2003, 1999) во Соединетите Американски Држави, Соледад Лоренцо (2011 година, 2002, 1998) во Мадрид, Викторија Миро Галерија (2011 година, 2002) во Лондон, Галерија Фортес Вилаца (2009, 2005 година) во Саун ПаулоHara Museum of Contemporary Art (2007) Во Токио Fondation Cartier pour l’art contemporain Архивирано на 28 јуни 2017 г. (2005 година) и Париз.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Hara, Toshio, "Adriana Varejao", Hara Museum of Contemporary Art, 2007
 2. Johnson, Ken, "Adriana Varejao at Lehmann Maupin," New York Times, January 2000.
 3. Carvajal, R., "Travel Chronicles: The Work of Adriana Varejao," New Histories, Boston, 1996, p. 168-169.
 4. Susan Fisher Sterling. „Varejão, Adriana“. Oxford Art Online. Oxford Art Online. Посетено на 11 November 2014.
 5. Tejo, Cristiana. „NEW BRAZILIAN ART“. Flash Art. Flash Art. Архивирано од изворникот на 12 November 2014. Посетено на 12 November 2014.
 6. Benschop, Jurriaan. „Adriana Varejão“. ARTFORUM. ARTFORUM. Архивирано од изворникот на 2014-11-12. Посетено на 11 November 2014.
 7. „Adriana Varejão“. The Guggenheim. The Guggenheim. Архивирано од изворникот на 2014-11-12. Посетено на 11 November 2014.
 8. Grosenick, Uta (2005). Women Artists in the 20th and 21st Century. Taschen. ISBN 9783822858547.
 9. Pechman, Alexandra. 'Adriana Varejão: Polvo' at Lehmann Maupin“. ARTNEWS. ARTNEWS. Посетено на 11 November 2014.
 10. „Adriana Varejão“. Lehmann Maupin. Lehmann Maupin. Архивирано од изворникот на 20 November 2014. Посетено на 11 November 2014.
 11. Johnson, Reed. „Adriana Varejão's Colorful Take on Brazil's Race Problems“. The Wall Street Journal. The Wall Street Journal. Посетено на 11 November 2014.
 12. „Adriana Varejao“. Brooklyn Museum. Brooklyn Museum. Посетено на 11 November 2014.
 13. „Adriana Varejao's Painfully Clean Tiled Mythologies“. The Huffington Post. The Huffington Post. Посетено на 12 November 2014.
 14. „Adriana Varejão“. Artnet. Artnet. Посетено на 12 November 2014.
 15. Laudanno, Claudia; Olmo, Santiago B. „Adriana Varejao“. ArtNexus. ArtNexus. Посетено на 12 November 2014.
 16. „Sustainable Olympic aquatics stadium unveiled ready for Rio 2016 Games“. 5 August 2016. Архивирано од изворникот на 20 August 2016. Посетено на 5 August 2016.
 17. Adriana Varejão Victoria Miro Gallery, London.
 18. Катија Казакина и Хуан Пабло Спинетто (28 август 2012), Gagosian Plans $130 Million Package for Brazil Art Fair Архивирано на 14 март 2013 г. Businessweek.
 19. Ayers, Robert. Adriana Varejao at Lehmann Maupin ARTnews. Октомври, 2009.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]