Адолф Андерсен

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Адолф Андерсен

Адолф Андерсен (германски: Adolf Anderssen, 6 јули 1818 - 13 март 1879 - математичар) бил еден од најјаките шахисти во средината на 19 век.

Тој неофицијално бил прогласен светски шампион по освојувањето на првиот меѓународен шаховски турнамент одржан во Лондон во 1851. Вечен љубител на шахот, за тоа време на неговото гостување во Лондон бил прашан зошто не ја посетил Големата Изложба во Лондон на што одговорил: „Дојдов во Лондон да играм шах“.

По овој турамент бил непобелив сѐ до 1858 кога изгубил (7.5 против 2.5) од младиот Американец Пол Морфи кој бргу се отстранел од играта поради ментално здравствени причини што повторно му дозволило на Андерсер да доминира на светската сцена.

Во 1870 во Баден-Баден уште еднаш се докажал како првак со освојувањето на тој турнамент во кој и учествувал јакиот Вилхелм Штајниц.

Извор[уреди]

  • Бурџес, Нан и Емс, 2004, Светските најзначителни шаховски игри, Робинсон Паблишинг, Лондон. ISBN 1-84119-905-2