Агис

Од Википедија — слободната енциклопедија

Агис (? – 359/8 г.п.н.е) бил пајонски крал[1] кој владеел со Пајонското Кралство. Тој бил современик на Филип II Македонски, претендент на македонскиот престол во периодот на политичка нестабилност во Античка Македонија. Агис бил во сојуз со Атина против македонскиот крал Филип II. Заговорот пропаднал. По смртта на стариот пајонски крал, Филип II ги покорил Пајонците.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The Cambridge Ancient History, Volume 6: The Fourth Century BC by D. M. Lewis, John Boardman, Simon Hornblower, and M. Ostwald, 1994, page 463, "Agis, king of Paeonians"
  2. Е. Петрова, „Пајонија“, Скопје, 1999.

Поврзано[уреди | уреди извор]