Симон Пајонски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Симон (о. 350 п.н.е.) бил пајонски владетел познат само по неговите монети, ковани по пајонски стандард. На нив е претставен трипод што е една од најзастапените реверсни претстави во Дамастион, па затоа се сместува на просторот северно од Пајонија. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Е. Петрова, Пајонија, Скопје, 1999.

Поврзано[уреди | уреди извор]