Август Шеноа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Аугуст Шеноа

Август Шеноа (Загреб, 14 ноември 1838 - Загреб, 13 декември 1881), хрватски писател, автор на реалистички раскази и фељтони, романтичарски песни и историски романи.

Шеноа бил влијателен театарски критичар. Заслужен е за создавањето на современата хрватска проза. Најпознато негово дело е романот „Селанска буна“, како и романите „Златарево злато“, „Диогенеш“, „Клетва“, „Чувај се од сењската рака“, „Питачот Лука“ и комедијата „Љубица“.[1]


  1. Раде Силјан, Странски авиори&дела, Матица Македоонска, Скопје,2001, стр. 265.