Ќаншки јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ќаншки
ѕоргајски
Географска
распространетост:
 Кина
Класификација:синотибетски
  • бурмоќаншко ?
    • ќаншки
Гранки:

Ќаншки јазици (порано: „ѕоргајски“) — група јазици од тибетско-бурманската гранка на синотибетското семејство што се говорат претежно во југозападна Кина, вклучувајќи ги покраините Сечуан, Тибет и Јинан.

Јазици[уреди | уреди извор]

Сун (1983) предлага две гранки - северна и јужна:

Матисоф (2004) вели дека гјаруншките јазици сочинуваат посебна гранка:

Сун ги групира останатите, слабо анализирани ќаншки јазици вака:

Фонологија[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

На табелава со меѓународната фонетска азбука (МФА) се претставени самогласките на дијалектот чигу на северноќаншкиот јазик.

Двоуснени Забни Венечни Свиени Венечно-
преднонепчени
Задно-
непчени
Ресични Гласилни
Избувни безвучни неприздивни p t k q ʔ
приздивни
звучни непризвидни b d ɡ
безвучни неприздивни ts ʈʂ
приздивни tsʰ ʈʂʰ tɕʰ
звучни неприздивни dz ɖʐ
Носни m n ɲ
Уснени l ɭ
Струјни безвучни f/ɸ s ɬ ʂ ɕ x χ h
звучни z ʐ ʑ ɣ ʁ ɦ
Приближни w

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Bradley, David. (1997). Tibeto-Burman languages and classification. In D. Bradley (Ed.), Papers in South East Asian linguistics: Tibeto-Burman languages of the Himalayas (No. 14, pp. 1–71). Canberra: Pacific Linguistics.
  • Sun, Hongkai. (1983). The nationality languages in the six valleys and their language branches. Yunnan Minzuxuebao, 3, 99-273. (Written in Chinese).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]