Прејди на содржината

Јужноќаншки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јужноќаншки
Застапен воСечуан, Кина
НародЧианг
Говорници81.300  (1999)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3qxs

Јужноќаншки јазик — јазик од групата на ќаншки јазици во рамките на тибетско-бурманското јазично семејство што го говорат околу 81.300 луѓе по течението на реката Мин (岷江) во покраината Сечуан, Кина.

За разлика од северноќаншкиот, со кој е во блиско сродство, јужноќаншкиот е тонски јазик.

Согласки

[уреди | уреди извор]
Уснени Уснено-
забни
Забни Свиени Венечни Предно-
непчени
Задно-
венечни
Ресични
Безвучни избувни p t k q
Приздивни избувни
Звучни избувни b d ɡ ɢ
Безвучни слеани ts
Приздивни слеани tsʰ tʂʰ tʃʰ tɕʰ
Звучни слеани dz
Безвучни струјни f s ʂ ɕ x χ
Звучни струјни z ʐ ʑ ɣ ʁ
Носни m n ɲ ŋ
Странични l
Полусамогласки j, ɥ w

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]

Библиографија

[уреди | уреди извор]
  • Bradley, David. (1997). "Tibeto-Burman languages and classification". In D. Bradley (Ed.), Papers in South East Asian linguistics: Tibeto-Burman languages of the Himalayas (No. 14, pp. 1–71). Canberra: Pacific Linguistics.
  • Chang, Kun. 1967. "A comparative study of the Southern Ch'iang dialects". Monumenta Serica, XXVI:422 - 443.
  • Evans, Jonathan P. 2001a. Introduction to Qiang Lexicon and Phonology: Synchrony and Diachrony. Tokyo:ILCAA, Tokyo University of Foreign Studies.
  • Gordon, Raymond G., Jr. (Ed.). (2005). Ethnologue: Languages of the world (15th ed.). Dallas, TX: SIL International. ISBN 1-55671-159-X. (Online version: http://www.ethnologue.com).