Полусамогласка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Начини на творба
Препречни
Избувни
Слеани
Струјни
Шушкави
Гласници
Носни
Едноударни
Приближни
Течни
Самогласка
Полусамогласка
Странични
Трепетни
Механизам
Белодробни
Исфрлени
Уфрлени
Чрапави
 
Алитерација
Асонанца
Поврзано: Место на творба
Оваа страница содржи фонетски информации изразени со МФА, кои може да не се прикажат исправно кај некои прелистувачи. [Помош]
уреди

Полусамогласка е глас како македонското j или англиското w што е фонетски сличен со самогласен глас но игра улога на граница наместо јадро на слогот.[1]

Класификација[уреди | уреди извор]

Полусамогласките сочинуваат поткласа на приближни согласки.[2][3] Иако поимите понекогаш се сметаат за синонимни,[4] не сите приближни согласки се полусамогласки. На пример, Ladefoged & Maddieson (1996)

Во Меѓународната фонетска азбука, дијакритичкиот знак што се приложува кон неслоговни самогласни букви е ⟨  ̯  ⟩ (U+032F  ̯ придружно превртено подредно ченгелче)[5]. Покрај ова, постојат наменски букви за четири полусамогласки што соодветствуваат на четирите затворени главни самогласни гласови:[3]

Полусамогласка (неслоговна) Самогласка (слоговна)
[j] (преднонепчена приближна согласка) [i] (затворена предна незаоблена самогласка)
[ɥ] (уснено-преднонепчена приближна согласка) [y] (затворена предна заоблена самогласка)
[ɰ] (заднонепчена приближна согласка) [ɯ] (затворена задна заоблена самогласка)
[w] (усненозаднонепчена приближна согласка) [u] (затворена задна заоблена самогласка)

Голтничката приближна согласка [ʕ̞] исто така е истоветна на полусамогласната творба на отворената задна незаоблена самогласка [ɑ̯].[6]

Покрај ова, некои автори[7][8] ги сметаат вевните приближни согласки [ɹ], [ɻ ] за полусамогласки соодветни на еризираните самогласки како [ɚ].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ladefoged & Maddieson (1996:322)
  2. Crystal (2003:413)
  3. 3,0 3,1 Martínez-Celdrán (2004:9)
  4. Meyer (2005:101)
  5. Меѓународната фонетска азбука во Уникод, UCL Division of Psychology & Language Sciences
  6. Ladefoged & Maddieson (1996:323)
  7. Ladefoged & Maddieson (1996:323)
  8. Martínez-Celdrán (2004:8)

Bibliography[уреди | уреди извор]