Северноќаншки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Северноќаншки
Застапен воСечуан, Кина
НародЧианг
Говорници57.800  (1999)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3cng

Северноќаншки јазик — јазик од групата на ќаншки јазици во рамките на тибетско-бурманското јазично семејство што го говорат околу 130.000 луѓе на северно-централниот дел на покраината Сечуан во Кина.

За разлика од јужноќаншкиот, со кој е во блиско сродство, северноќаншкиот не е тонски јазик.

Согласки[уреди | уреди извор]

Уснени Забни Задно-
венечни
Свиени Предно-
непчени
Задно-
непчени
Ресични Гласилни
Носни m n ɲ ŋ
Избувни безвучни p t k q
приздивни
звучни b d ɡ
Слеани безвучни ts
приздивни tsʰ tʃʰ tʂʰ tɕʰ
звучни dz
Струјни звучни β z ʐ ʑ ɣ ʁ
безвучни ɸ s ʂ ɕ x χ h
Трепетни звучни r
безвучни
Странични звучни l
безвучни ɬ
Приближни ɻ j w

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Bradley, David. (1997). Tibeto-Burman languages and classification. In D. Bradley (Ed.), Papers in South East Asian linguistics: Tibeto-Burman languages of the Himalayas (No. 14, pp. 1–71). Canberra: Pacific Linguistics.
  • Gordon, Raymond G., Jr. (Ed.). (2005). Ethnologue: Languages of the world (15th ed.). Dallas, TX: SIL International. ISBN 1-55671-159-X. (Online version: http://www.ethnologue.com).
  • LaPolla, Randy J. with Chenglong Huang. 2003. A Grammar of Qiang, with Annotated Texts and Glossary (Mouton Grammar Library). Berlin. Mouton de Gruyter.
  • Evans, Jonathan P. 2006. Vowel quality in Hongyan Qiang. Language and Linguistics 7.4: 937-960.