Јужноарапски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јужноарапски јазици
Географска
распространетост:
Јемен, Оман
Класификација:афроазиски
Гранки:

Современите јужноарапски јазици[1][2] или поточно источно јужносемитски јазици се група на загрозени јазици кои се зборуваат од мал број луѓе на Арапскиот Полуостров, поточно во Јемен и Оман. Оваа група е источната подгрупа на јужносемитските јазици, а западната подгрупа ја сочинуваат етиопските семитски јазици. Овие јазици не се директни потомци на древниот јужноарапски јазик, туку потекнуваат од сестрински јазик на овој древен семитски јазик.

Класификација[уреди | уреди извор]

Според класификацијата заснована на глотохронологијата на Александар Милитарев, современите јужноарапски јазици се дел од јужносемитските јазици.[3][4] Денес не се сметаат за потомци на стариот јужноарапски, туку тие потекнуваат од сестрински јазик на стариот јужноарапски.

Јазици[уреди | уреди извор]

 • мехриски јазик: најголем јужноарапски јазик, кој го зборуваат околу 165,000 луѓе. Околу 76,000 Мехријци живеат во Оман, околу 50,000 живеат во Јемен и околу 40,000 Мехријци живеат како странци во Кувајт и Саудиска Арабија.
 • сокотриски јазик: јазик кој се зборува на островот Сокотра во Јемен. Овој јазик е излиран од арапското влијание од Јемен и Арабија. Според податоците од 2015 година го зборувале околу 70,000 луѓе.
 • шехриски јазик: овој јазик го зборуваат околу 25,000 луѓе во Оман
 • батариски јазик: овој јазик го зборуваат околу 100 луѓе во Оман.
 • харсуски јазик: овој јазик го зборуваат околу 600 луѓе во Оман.
 • хобјотски јазик: јазикот го зборуваат околу 100 луѓе во Оман и Јемен.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-07-09. Посетено на 2019-01-14.
 2. http://bildnercenter.rutgers.edu/docman/rendsburg/59-modern-south-arabian-as-a-source-for-ugaritic-etymologies/file
 3. http://www.krugosvet.ru/articles/77/1007711/1007711a1.htm
 4. Militarev, Alexander, "Once more about glottochronology and the comparative method: the Omotic-Afrasian case". Moscow, Russian State University for the Humanities. http://starling.rinet.ru/Texts/fleming.pdf

Литература[уреди | уреди извор]

 • Johnstone, T.M. 1975. The Modern South Arabian Languages. Afroasiatic Linguistics 1/5:93-121 [1-29
 • Johnstone, T.M. 1977. Ḥarsūsi Lexicon and English-Ḥarsūsi Word-List. London: Oxford University Press.
 • Johnstone, T.M. 1981. Jibbāli Lexicon. London: Oxford University Press.
 • Johnstone, T.M. 1987. Mehri Lexicon and English-Mehri Word-List. London: School of Oriental and African Studies.
 • Nakano, Aki’o. 1986. Comparative Vocabulary of Southern Arabic: Mahri, Gibbali, and Soqotri. Tokyo: Institute for the Study of *Languages and Cultures of Asia and Africa.
 • Nakano, Aki’o. 2013. Hōbyot (Oman) Vocabulary: With Example Texts. Ed. Robert Ratcliffe. Tokyo: Research Institute for Languages and Cultures of Asia and Africa.
 • Naumkin, Vitaly, et al. 2014b. Corpus of Soqotri Oral Literature. Volume 1. Leiden: Brill.
 • Rubin, Aaron D. 2010. The Mehri Language of Oman. Leiden: Brill.
 • Rubin, Aaron D. 2014. The Jibbali Language of Oman: Grammar and Texts. Leiden: Brill.
 • Watson, Janet C.E. 2012. The Structure of Mehri. Wiesbaden: Harrassowitz.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]