Јон Зограф

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јон Зограф
Роден XVII век
Линотопи
Националност Македонец
Занимање зограф

Јон — македонски зограф од XVII век.

Роден бил во селото Линотопи (живеел најверојатно во Костур). Ја живописал црквата „Св. Атанасиј” во Рилево, Прилепско. Во неговото сликарство преовладува изразит графицизам и отсуство на пластичност. Му се припишуваат, уште, живописот во тремот на Журче (1622) и Страшниот суд на западната фасада од главната црква на манастирот Зрзе (1624/1625).[1].

Всушност, низ целиот период на живеење под турско ропство, во Македонија постоеле вистински зографски и копаничарски школи, чии дела денес се непроценливо културно наследство, а кои се среќавааат по големиот број цркви низ Македонија и поширокиот простор на Балканот, овие дела ги карактеризирало префинетото чувство, кое се забележува преку силните ликовни изрази, ускладените бои и општата мистичност и свежина, како и емотивноста, која импресионира при средбата со нив, уште повеќе нè тера на подлабока размисла за нивото на вредностите кое важело за тие периоди. Еден од тие мајстори е и зографот Јон кој ја живописувал малата еднокорабна црква „Св. Атанасиј“ во селото Рилево, сега во општина Долнени, на 30-тина километри западно од Прилеп[2].

Наводи[уреди | уреди извор]