Јозеф Гославски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јозеф Гославски

Јозеф Јан Гославски (полски: Józef Jan Gosławski, 24 април 1908 во Полановка близу Лублин23 јануари 1963 во Варшава) бил полски вајар.

Тој е творец на творби кои се наоѓаат на медали и монети (на пример, на 5 злоти се наоѓа творба на рибар), споменици (на пример, споменикот на Фредерик Шопен) и медали (на пример, година 1939).

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Rudzka, Anna (2009). Józef Gosławski. Rzeźby, monety, medale (полски). Warsaw: Alegoria. ISBN 978-83-62248-00-1.
  • Anna Rudzka (2008). „It's worth looking up...“. Zabytki. Heritage (англиски). Warsaw: Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita SA. 7 (30): 6–9. ISSN 1640-0194.
  • Anna Rudzka (2008). „Copernicus, a fisherman and elk, this is about Józef Gosławski's coins“. Zabytki. Heritage (англиски). Warsaw: Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita SA. 7 (30): 10–13. ISSN 1640-0194.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]