Јогачхара

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јогачхара — идеалистичка школа на махајанскиот будизмот. Го отфрла целосниот реализам на будизмот тхеравада и практичниот реализам на школата мадјамика, со што претпочита посложена позиција во која реалноста осознаена од човекот не постои, туку само изгледа дека го прави тоа со доблеста на способноста на умот да осознава форми на континуитет и присутност.

Историја[уреди | уреди извор]

Јогачхарата се појавила во Индија околу II век, а била претставена во Кина во VII век од страна на уанзанг. Била пренесена во Јапонија во средината на VII век како хосо.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Британика