Јелена Јовичиќ

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Јелена Јовичиќ (родена 29 јули 1976 година во Белград, Србија) е српска актерка. Јелена е една од најпознатите млади актерки на мјузикли во Србија. Од 2001 година е постојан член на Театарот на Теразии , во кого игра многу улоги, а повеќето се Бродвејски мјузикли како Greese, Бакни ме Кејт, Хор линија, Чикаго, Производителите, Виктор Викторија, Mamma Mia. Ја одигра главната улога во мјузиклот Кукла од насловни страни , а потоа и во претставите Лекар , на Поп Киро и поп Спиро , Светлосни фази , Под сјајот на ѕвездите , Херои.

2015 година Јелена со нејзината продукција направи чекор напред во нејзината кариера и направи независни бродвејски мјузикл Spamalot , кој се уште е успешно се успешно се изведува како во Белград така и во целиот регион, во чиј состав играат српските најпознати и најдобрите актери Никола Којo , Никола Ѓуричко , Гордан Кичиќ , Срѓан Тимаров , Дејан Луткиќ, Слободан Бода Нинковиќ, Александар Сречковиќ Кубура ... Нејзините најдобри улоги, се разбира:

 • Вал ~ Хор линија
 • Рокси Харт ~ Чикаго
 • Норма Касиди ~ Виктор Викторија
 • Ула ~ Производителите
 • Дона Шеридан ~ Mamma Mia
 • Дама на езерото ~ Spamalot

На талентот на Јелена не одолеаа и српските најпознати директорите на овие простори, како што се Емир Кустурица, Горан Паскаљевиќ, Горан Марковиќ, Кокан Младеновиќ , и многу други.

Биографија[edit | edit source]

Глума дипломирала на Факултетот за драмски уметности во Белград, во класата на професор Владимир Јевтовиќ 2002 година.

Јелена, заедно со Бод Нинковиќ, го водела програмот Беовизија од 2005 година до 2007 година.[1]

Награди и признанија[edit | edit source]

 • Наградата за најдобра млада актерка на Денови на Комедија, во Јагодина во 2003 година.
 • Годишна награда на Театар на Теразиите во 2011 година.
 • Награда на градот Белград 2015 година за најдобра актерка.
 • Награда Златна значка 2015 година за сеопфатен придонес на култура во Србија
 • Годишна награда Театар на Теразии 2015 година.

Извори[edit | edit source]

 1. „И Срђан и Милена на „Беовизији““. blic.rs. конс. 2. 5. 2013. 

Надворешни врски[edit | edit source]

(англиски)