Јачмен (род)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јачмен
Двореден јачмен
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Монокотиледони
Нерангирано: Комелиниди
Ред: Тревовидни
Семејство: Треви
Род: Јачмен
L.

Јачмен (науч. Hordeum) е род од околу 30 видови на едногодишни и повеќегодишни треви, автохтони на умерените појаси на северната полутопка, Јужна Америка и јужна Африка.

Видот H. vulgare (јачмен) има големо стопанско значење како житна култура, со примена како фуражна храна и во сладење при производството на пиво и виски. Некои видови се проблематични како коров распротстранета ширум светот со човековите активности, додека пак други се загрозени поради губиток на природното живеалиште.

Растненијата од родот Јачмен се храна и за ларвите на некои видови молци.

Видови[уреди | уреди извор]

Родот Јачмен се состои од следните видови:

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]