16 декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

16 декември е 350-иот ден во годината според григоријанскиот календар (351-и во престапна година). Остануваат 15 денови до крајот на годината.

Настани:

1946  Започнува со работа Филозофскиот факултет - прва високошколска институција на идниот македонски универзитет.
1993  Со размена на официјални документи, во Скопје, шест земји членки на ЕУ - Велика Британија, Германија, Франција, Италија, Холандија и Данска - воспоставија целосни дипломатски односи со Република Македонија.
1945  Во Костур, Егејска Македонија, започна судскиот процес против 106 Македонци од гратчето Хрупишта, костурско, обвинети за соработка со окупаторот и покрај тоа што повеќето од нив беа борци на ЕЛАС. Некои од нив беа осудени на казна доживотен затвор, а други на временски казни.

Родени:

1485  Катерина Арагонска — кралица на Англија.
1790  Леополд I — крал на Белгија.
1912  Коле Неделковски — истакнат македонски поет и револуционер.
1869  Д-р Христо Татарчев — основоположник и претседател на Македонската револуционерна организација во Солун.
1888  Александар I Караѓорѓевиќ — крал на Србија.
1902  Рафаел Алберти — шпански поет, драматург, сликар, графичар.
1908  Ремедиос Варо — шпанска надреалистка.
1928  Филип Дик — американски писател.
1983  Франческо Фаили — италијански велосипедист.
1988  Матс Хумелс — германски фудбалер.

Починале:

882  Јован VIII — римски папа.
1072  Алп Арслан — султан на Селџуците.
1933  Јанаки Паскалев — македонски револуционер.
1949  Трајчо Костов — бугарски комунист.
1965  Вилијам Сомерсет Мом — англиски писател.
1969  Васил Хаџиманов — македонски етномузиколог и педагог.
1965  Вилијам Сомерсет Мом — англиски писател.
1974  Костас Варналис — грчки писател.
2009  Егор Гајдар — руски економист.