ЕЛАС

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Грчката Народно-ослободителна aрмија
Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός
Participant in Грчка граѓанска војна
Активна 1942–1945
Лидер Арис Велокиотис
стефанос Сарафис
Андреас Симас
Сила 50,000
Дел од Народно-ослободителен фронт
Опонент Нацистичка Германија, Кралство Италија, Тагмата асфалиас, Народна Републиканска Грчка Лига, ЕККА, Британска армија, Грчка жандармерија


Грчката Народно-ослободителна aрмија (ЕЛАС) е воено крило на левичарскиот Народно-ослободителен фронт (ЕАМ) за време на окупацијата на Грција во текот на Втората светска војна. Раководена од Комунистичката партија на Грција. Активна е од 1941 до 1945, кога со Договорот од Варкиза потпишан меѓу водачите на ЕЛАС и привремената влада е договорено нејзиното разоружување.

Иако ЕЛАС за време на Граѓанската војна во грција води опуртунистичка политика спрема Македонското малцинство, Македонците сепак влегуваат во редовите на ЕЛАС и се борат против фашистичката окупација. Под притисок на се поголемиот број на Македонци борци за создавање на самостојни батаљони составени само од Македонци, ЕЛАС се согласува со создавањето на СНОФ, а во 1946, бивши кадри на СНОФ, ја формираат македонската воено-политичка организација НОФ