Василиј Кандински

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Василиј Кандински (1866—1944) е поврзан со почетоците на кубизмот и експресионизмот , но неговиот придонес во историјата на модерното Сликарство Свој полн значај дава во ретроспекцијата како сликар , како творечки гение тој изгледа далеку по ограничен од Пикасо. Василиј Кандински бил повеќе од сликар - бил философ и визионер. Кандиски е реден на 4 декември 1866 год.во Москва , по татко со потекло од Сибир и мајка од Москва. Пвробитно Кандински сакал да биде музичар но кога наполнил двасет гидини оди да студираправо и економија на Московскиот универзитет , и во тој период за прв пат се запознава со старата руска уметност.Имал обичај да истакнува длабот впечаток на целокупниот негов уметнички развој оставиле средновековните руски икони. Второ рано влијание потекнува од Руската народна уметност , со која се запознава при патувањето во некој северни провинции во 1889 год. ги проучува старите мајстори во Москва и Петровград , кога и прв пат го посетува Париз ,каде повторно се враќа во 1892 год. Василиј Кандински дипломира во Московскиот универзитет во 1893 год. Во својата враесет и девета година , за првпат ја видел изложбата на француските инпресионисти која била пресудна , ја напуштува правната кариера во 1896 год. заминува за Минхен да студира сликарство , во 1900 год. ја добива дипломата за Кралската Академија во Минхен. Како значаен период во собиранје на искуство е неговиот престој есента 1902 во Париз , зимата 1902-1903 год. во Тунис , потоа неговиот едногодишен престој во Италија , од каде тргнува во Дрезден , повторно се враќа во Париз во 1906 год. каде останува една година Во 1908 год. се враќа во Минхен каде останува да живее во наредните шест години. о периодот од дванаесет годишното чиракување (1895-1907) Кандински собирал големо искуство , и во периодот кога тој доага во Минхен 1908 год. неговото сликарство повеќе прошло низ кеколку сликарски фази од академизам , кој го научил ја научил Краската Академија преку народната уметност , импресионизмот , постимпресионизмот , сè додека не решил тогаш со своите четриесет и две години ги среди своите искуства и ја формира својата интуиција во поглед на можностите во сликарската уметност. Во своите дванаесет години налутање и чиракување го видел Сезан - и се што можело да се види во Париз помеѓу 1902 - 1906 год. з кога се враќа во Минхен почнал да се раковиди по сопствените нагони , и разултатот бил потполна еманципација од влијаниата кој до тогаш владееле со него. Кога почнува војната 1914 год. Кандински од Минхен се враќа во Москва.ја остава збирката на експериментални работи кој денеска се наоѓа во грацката галерија во Минхен.Од тој материал може да се види дека за првите две години од неговиот престој во Минхен , Кандински бил врзан за мотов , обично пејсаж , од овој материал може да се види и неговиот пресврт кон непредметното сликарство.Кандински дава свое мислење - дефиниција за уметничкото дело.Според него уметничкото дело се состои од два дела , внатрешен и надворешен.Внатрешниот дел е емоцијата во душата на уметникот , на душата бидејќи е врзана за телото се влиае со помош на чувствата што ги чувствуваме. Василиј Кандински разликува три извори на инспирација - Непосредниоит печаток на надворешната природа го нарекува - импресија - Од духовна природа го нарекува - инповизација - Свеста и намерата го нарекува компонзиција.