Сефарди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Сефардите се Евреи, потомци на прогонетите од Шпанија за време на Шпанската инквизиција, воглавно во 1492 година. Тие масовно се раселиле низ Европа, главно на териториите под османлиска власт, вклучително и во Македонија. Сефардите, воглавно живееле во градовите Солун, Скопје, Битола, Штип, Кратово и притоа формирале добро организирани еврејски општини. За време на Втората Светска војна, околу 7 000 Евреи, односно Сефарди од Македонија биле депортирани во концентрациониот логор Треблинка, каде биле задушени во гасните комори.