Питка вода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Питка вода е вода која во себе содржи многу мала концентрација на растворени соли и други материи. Тоа е многу важен ресурс, неопходен за опстанокот на повеќето сувоземни животни. Питката вода покрај другото е неопходна за човекот за пиење и наводнување во земјоделието.

Каде може да се најде[уреди]

Питката вода може да се најде во езерата, реките и во подземни природни резервоари. Питката вода се создава при процесот на испарување на големите океански и морски површини, кондензација на честичките на пареа во атмосферата и потоа во вид на врнежи од дожд и снег се складира во природните резервоари на питка вода (езера, реки, подземни природни резервоари). Други големи резервоари на питка вода се ледените глечери на високите планини, како и поларните капи на северниот и јужниот пол.

Видете исто така[уреди]