Бајкалско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Бајкалско Езеро
Бајкалско Езеро -
Координати 53°30′ СГШ 108°00′ ИГД / 
Тип Continental rift lake
Главен прилив Селенга, Чикој, Килок, Уда, Баргузин, Горна АнгараUpper Angara
Главен истек Ангара
Површина на сливот 560.000 km2 (216,000 sq mi)
Земји во сливот Русија и Монголија
Макс. должина 636 км (Шаблон:Convert/ми)
Макс. ширина 79 км (Шаблон:Convert/ми)
Површина 31.722 km2 (12,248 sq mi)

[1]

Прос. длабочина 7.444 m (24,420 ft)

[1]

Макс. длабочина 1.642 m (5,390 ft)

[1]

Водна зафатнина 2.361.539 km3
Проточност (на езерската вода) 330 years[2]
Брежна должина1 2.100 км (Шаблон:Convert/ми)
Надм. височина на површината 4.555 m (14,944 ft)
Замрзнато Јануари-Мај
Острови 27
Населени места Иркутск
1 Брежната должина не е добро утврдена мерка.

Бајкалското Езеро е најдлабокото езеро во светот. Се наоѓа во Сибир, Русија. Најголемата длабочина е до 1741 метар.

Бајкал е надлабокото езеро во светот и во него се наоѓаат 20% од вкупното количество слатка површинска вода во светот. Езерото е 636км долго и околу 50км широко. Било создадено во длабок стар расаден блок пред околу 25 милиони години, и затоа е најстаро езеро во светот. Се смета дека раседот и натаму е активен, бидејќи езерото годишно се шири за околу 2,5 цм. Бајкалското Езеро на западната страна е ограничено со планини, на источниот брег има зарамнени падини. Најдлабоките делови се наоѓаат во средината и во јужниот дел. Слоевите од седимент на езерското дно на некои места можат да бидат и до 7км. Благодарение на постојаното полнење со студена вода пониските слоеви на езерото се богати со кислород и затоа животинскиот свет може да се најде на сите длабочини. Езерото добива вода главно по должината на неговиот источен брег, од многуте реки, како што се Баргузин и Селенга, кои при вливот на езерото прават делта. Бајкалското Езеро добива вода и од врелите слатководни подземни извори во езерското корито. Иркутск се наоѓа во близината на јужниот дел на езерото, на местото од каде истекува реката Ангара, единствениот истек од езерото. Езерото е замрзнато шест месеци во текот на годината.

Бури[уреди]

За време на зимските месеци околните планини го насочуваат движењето на силните бури по должината на Бајкалското езеро.

Риболов[уреди]

Бајкалското езеро претставува важен извор на храна на жителите кои живеат на неговите брегови и покрај фактот дека најголем дел од годината е покриено со мраз. Тамошните рибари користат традиционални начини на риболов низ дупки направени во мразот. Најмногу се лови белицата (бајкалски омул), иако во езерото живеат 56 видови риба, а половината од нив живеат единствено во водите на ова езеро.

Наводи[уреди]

Reflection at Two Jack Lake.jpg Оваа статија за езеро е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!