Антигониди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Антигонидите се припадници на антигонидската династија, кралска династија која владеела со Античка Македонија и со Антигонидската Империја како една од империите наследнички на Македонската Империја.

Династија[уреди]

Членови на династијата на Антигонидите биле:

Владетели од Антигонидите
Крал Владеење (п.н.е.) Сопруга(и) Коментари
Антигон I Едноокиот 306 п.н.е. – 301 п.н.е. Stratonice
Деметриј I Опсадникот 294 п.н.е. - 287 п.н.е. Phila
Ptolemais
Ptolemais was a daughter of Ptolemy I Soter and mother of Demetrius the Fair, King of Cyrene.
Антигон II Гонат 276 п.н.е. - 239 п.н.е. Phila Son of Demetrius Poliorcetes, grandson of Antigonus
Деметриј II 239 п.н.е. - 229 п.н.е. Stratonice of Macedon
Phthia of Epirus
Nicaea of Corinth
Son of Antigonus II and Phila
Антигон III Досон 229 п.н.е. - 221 п.н.е. Phthia of Epirus Son of Demetrius the Fair, King of Cyrene.
Филип V Македонски 221 п.н.е. - 179 п.н.е. Polycratia of Argos Son of Demetrius II and Phthia of Epirus
Персеј 179 п.н.е. - 168 п.н.е. Laodice V, Seleucid Princess

Видете исто така[уреди]