Џеки Чен

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Џеки Чен
Jackie Chan by Gage Skidmore.jpg
Кинеско име (традиционално)
Кинеско име (упростено)
Пинјин Chéng Lóng (мандарински)
Јитпинг Sing4 Lung4 (кантонски)
Родено име Chan Kong-sang
(Traditional)
(Simplified)
Chén Gǎngshēng (Mandarin)
Can4 Gong2 Sang1 (Cantonese)
Роден(а) 7 април 1954
Хонг Конг
Други имиња (Fong Si-lung)
(Yuen Lou)
(Big Brother)
Занимање актер, артист, режисер, продуцнет, сценограф, акциски сценограф, пејач
Years active 1959–сеуште


Џеки Чен (анг. Jackie Chan) е кинески актер, продуцент, поп пејач и сценограф кој е роден на 7 април 1954 година во Хонг Конг. Џеки Чен е исто така и поп пејач кој има снимено некаде околу 20 албуми од 1984 година. Пее на различни јазици: англиски, мандарински и јапонски.

Биографија[уреди]

Џеки Чен е роден во Викторија Пик (Хонг Конг). Тој е син на Ли-Ли и Чарлс Чен, кои емигрирале во Канбера, Австралија како бегалци од Кина во текот на кинеската граќанска војна во 1960 година. Неговото правилно име е Чен-Конг Санг што во превод значи роден во Хонг Конг. Кога се родил бил тежок 5,5кг, што е доста необично за кинезите. Во текот на годините Џеки Чен бил познат по разни имиња: Јун Ло, Џен Јунг Лунг и Џеки Чен.

Џеки Чен, добар дел од својот живот посветил на добротворната работа. Така од 2004 година е и доброволен амбасадор на УНИЦЕФ. Истата година во Хонг Конг успеал да донесе изложба United Buddy Bears, која стана позната во меѓународни рамки во целиот свет. На овој настан беа соберени над 400.000 евра во корист на УНИЦЕФ и уште две организации за помош на децата.

Дискографија[уреди]

1984. -{Love Me}-
1984. -{Thank You}-
1985. -{A Boy's Life}-
1986. -{Shangrila}-
1986. -{Jackie Chan Sing Lung}-
1987. -{No Problem}-
1988. -{Jackie Chan}-
1992. -{First Time}-
1996. -{Dragon's Heart}-
2002. -{With All One's Heart}-

Компилациски албуми[уреди]

  • -{The Best of Jackie Chan}-, (1988)
  • -{Hong Kong, My Love}-, (1988)
  • -{See You Again}-, (1989)
  • -{Jackie}-, (1989)
  • -{Giant Feelings}-, (1990)
  • -{Best of Movie Themes}-, (1995)
  • -{The Best of Jackie Chan}-, (1999)
  • -{Asian Pop Gold}-, (2000)
  • -{Jackie Chan Greatest Hits}-, (2005)

Официјални песни во филмови[уреди]

  • -{Police Story 3}-, (1992)
  • -{Drunken Master 2}-, (1994)
  • -{Thunderbolt}-, (1995)
  • -{Mr. Nice Guy}-, (1997)
  • -{Mulan}-, (1998)
  • -{Rush Hour}-, (1998)
  • -{Who Am I?}-, (1998)
  • -{Gorgeous}-, (1999)
  • -{The Accidental Spy}-, (2001)
  • -{The Myth}-, (2005)
  • -{Rob - B - Hood}-, (2006)
2010. Дете каратист -{The Karate Kid}-
2010. Малку голем војник -{Little Big Soldier}-
2010. Шпијунот од спротива -{The Spy Next Door}-
2008. Шинјуку инцидент -{Shinjuku Incident}-
2008. Кунг фу панда -{Kung Fu Panda}-
2007. Гас до крај 3
2006. -{Project BB}-
2005. Мит -{The Myth}-
2004. Нова полициска приказна -{New Police Story}-
2004. Близначкиот ефект 2 -{The Twins Effect 2}-
2004. Пат околу светот за 80 дена
2003. Медалјон
2003. Близначки ефект -{The Twins Effect}-
2003. Шангајски витези
2002. Токсидо
2001. Гас до крај 2
2001. Случаен шпијун -{The Accidental Spy}-
2000. Шангајско пладне
1999. Крал на комедијата -{The King of Comedy}-
1999. Великодушно -{Gorgeous}-
1999. Кој сум јас
1998. Гас до крај
1998. Господин добрица -{Mr. Nice Guy}-
1996. Полицијска приказна 4-Прв напад -{Police Story 4: First Strike}-
1996. -{True Masters: Black Dragon's)}-
1995. Како гром од ведро неба (а. к. а Dead Heat)
1994. Гужва во Бронкс -{Rumble in the Bronx}-
1994. Пијаниот мајстор 2 -{Drunken Master II}- (а. к. а The Legend of Drunken Master, 2000)
1993. Еднаш полицаец -{Once a Cop}- , а. к. а Police Story V
1993. Крими приказна -{Crime Story}- , а. к. а Police Story IV and The New Police Story
1993. Град ловец -{City Hunter}-
1992. Полициска приказна 3 -{Police Story 3}- а. к. а Super Cop
1991. Дете од Тибет -{A Kid from Tibet}-
1991. Остров на огнот -{Island of Fire}- (а. к. а The Burning Island)
1991. -{Twin Dragons}- (а. к. а Brother vs. Brother and When Dragons Collide)
1990. -{Armour of God II: Operation Condor}-
1989. -{Miracles}- (а. к. а The Canton Godfather' and 'Black Dragon')
1988. Полициска приказна 2 -{Police Story 2}-
1988. 3 браќа и една сестра -{3 Brothers and one sister}-
1987. -{Jackie Chan's Project A2}- , а. к. а Project B
1987. -{Dragons Forever}-
1986. -{Dirty Boys}- (а. к. а Naughty Boys)
1986. -{Armour of God}-
1985. Полициска приказна -{Police Story}-
1985. -{Heart of Dragon}-
1985. Нинџа и крадец -{Ninja and the Thief}- (а. к. а Ninja Thunderbolt)
1985. Заштитник -{(The Protector}-
1985. -{My Lucky Stars 2: Twinkle, Twinkle Lucky Stars}-
1985. -{My Lucky Stars}-
1984. -{Wheels on Meals}-
1984. -{Dragon Attack}-
1984. -{Pom Pom}- (а. к. а Motorcycle Cop 2)
1984. -{Two in a Black Belt}-
1983. -{Cannonball Run II}-
1983. -{The Fearless Hyena Part II}-
1983. -{Winners and Sinners}- (а. к. а Five Lucky Stars)
1983. -{Project A}-
1982. -{Dragon Lord}-
1982. -{Black Magic Wars}-
1982. -{Fantasy Mission Force}-
1981. -{The Cannonball Run}-
1980. -{The Big Brawl}-
1980. -{The Young Master}-
1979. -{Dragon Fist}-
1979. -{Fearless Hyena}-
1978. -{Snake & Crane Arts of Shaolin}-
1978. -{Snake in the Eagle's Shadow}-
1978. -{Spiritual Kung-Fu}- (а. к. а Karate Ghostbuster)
1978. -{Drunken Master}-
1978. -{Magnificent Bodyguards}-
1978. -{Half a Loaf of Kung Fu}-
1977. -{The 36 Crazy Fists}-
1977. -{To Kill with Intrigue}-
1976. -{The Killer Meteors}-
1976. -{Shaolin Wooden Men}-
1976. -{Countdown in Kung Fu}-
1976. -{New Fist of Fury / Fist of Fury 2}-
1976. -{Mr. Boo 2 : The Private Eyes}-
1975. -{All in the Family}-
1975. -{No End of Surprises}-
1974. -{Fists of the Double K}-
1974. -{The Golden Lotus}-
1974. -{Police Woman}-
1974. -{Supermen Against the Orient}-
1973. -{Facets of Love}-
1973. -{Eagle Shadow Fist}-
1973. -{Enter the Dragon}-
1973. -{Attack of the Kung Fu Girls}-
1972. -{Lady Kung Fu}-
1972. -{Bruce Lee and I}-
1972. -{Fist of Fury}-
1971. -{Little Tiger of Canton}-
1966. -{Come Drink with Me}-
1964. -{The Story of Qin Xianglian}-
1962. -{Big and Little Wong Tin Bar}-

Надворешни врски[уреди]