Прејди на содржината

Oenococcus

Од Википедија — слободната енциклопедија
Oenococcus
Научна класификација
Царство: Bacteria
Оддел: Firmicutes
Класа: Bacilli
Ред: Lactobacillales
Семејство: Leuconostocaceae
Род: Oenococcus
Dicks et al. 1995
Видови

O. alcoholitolerans[1]
O. oeni
O. kitaharae

Oenococcus е род на Грам-позитивни бактерии, од фамилијата Leuconostocaceae. Единствениот познат вид во овој род беше Oenococcus oeni (кој до 1995 година беше познат како Leuconostoc oeni). Во 2006 година беше идентификуван нов вид - Oenococcus kitaharae. Како што имплицира самото име, Oenococcus oeni има големо значење во областа на енологијата, каде што оваа бактерија ја игра главната улога во процесот на малолактична ферментација (процес во кој јаболковата киселина се претвора во млечна киселина).[2]

  1. LPSN bacterio.net
  2. Kunkee, R. E. 1973. Malo-Lactic Fermentation and Winemaking. In, The Chemistry of Winemaking, Adv. Chem. Ser. 137, A. D. Webb, Ed. American Chemical Society. Washington DC.