Прејди на содржината

B2B

Од Википедија — слободната енциклопедија

B2B (од англиски: business-to-business) или бизнис до бизнис ја опишува размената на производи, услуги и информации меѓу претпријатија.[1] Поврзани поими, но со друго значење се B2C (business-to-consumer) и G2B (government-to-business). Денес, обемот на трансакциите во рамките на B2B е значително поголем за разлика од оној во B2C.[2][3][4]

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Првично, поимот бил смислен за да ги опише електронските комуникации меѓу претпријатијата и организациите, со цел да се направи разлика од комуникациите меѓу претпријатијата и потрошувачите („B2C“). Поимот се употребува и во маркетингот и најпрво се однесувал само на индустриските и капиталните добра. Неговата денешна употреба ги опфаќа сите производи и услуги со кои тргуваат претпријатијата.

Предности[уреди | уреди извор]

Успешноста на B2B е најмногу под влијание на зголемената потреба за подобрување на деловните процеси, а не на подобрувањето на технологијата. Почетокот на електронската трговија на Интернет била започната во текот на 1990-тите години од страна на претпријатија како: FedEx, Cisco, Dell и GE.

Како поетфина, флексибилна и универзална мрежа, Интернетот им овозможува на малите претпријатија да се вклучат во современата електронска трговија. Оваа технологија, исто така, овозможува обработка ан трансакциите во реално време и побогата размена на податоци.

Меѓу другото, позитивните ефекти од постоењето на B2Bсе и: значајното намалување на трошоците, зголемување на транспарентноста во работењето, полесен пристпан на нови пазари и развојот на бројни нови транскациски методи.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. B2B (Business2Business or Business-to-Business)
 2. Shelly, Gary (2011). Systems analysis and design. Boston, MA: Course Technology, Cengage Learning. стр. 10. ISBN 0538474432.
 3. Sandhusen, Richard (2008). Marketing. Hauppauge, N.Y: Barron's Educational Series. стр. 520. ISBN 0764139320.
 4. Garbade, Michael (2011). Differences in Venture Capital Financing of U.S., UK, German and French Information Technology Start-ups A Comparative Empirical Research of the Investment Process on the Venture Capital Firm Level. München: GRIN Verlag GmbH. стр. 31. ISBN 3640893166.

Литература[уреди | уреди извор]

 • K. Backhaus: Industriegütermarketing. München 2003
 • Belz, Ch./Müllner, M./Zupancic, D.: Spitzenleistungen im Key Account Management, 2. Auflage. Wien und München: Ueberreuter 2008.
 • Belz, Ch./Bieger T. et al.: Customer Value. Ueberreuter, Wien/München 2004, Kapitel 18
 • Bussmann, W. F./Zupancic, D.: Verkaufen von Profi zu Profi. Ueberreuter. Wien und München 2008
 • Robert de Zoeten/Robert Hasenböhler/Paul Ammann: Industrial Marketing - Praxis des Business-to-Business-Geschäfts. Schäffer-Poeschel, Stuttgart 1999, ISBN 3-7910-1112-X
 • Peter Godefroid: Business-to-Business-Marketing. Kiehl, 2003, ISBN 3-470-47173-8
 • Werner Pepels: Business-to-Business-Marketing. Luchterhand (Hermann), 1999, ISBN 3-472-03631-1
 • Richard Hofmaier: Vertriebliche Hit Rate-Optimierung im B-to-B-Sales: Neue Ansätze, Methoden und Umsetzungsmöglichkeiten. München 2006/2007
 • Haffa, Annegret: PR von Business zu Business – Entscheidungsprozessekennen, zielgenaueBotschaftenentwickeln. in: BtoB 2004 – Award Best of Business-to-Business Communication, Bonn 2004, S. 22-24, ISBN 3-928475-75-4