5 мај (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
553  Јустинијан I го свикал Петтиот вселенски собор во Цариград.
1494  Кристофер Колумбо го открил островот Јамајка.
1891  Петар Илич Чајковски диригирал на отворањето на концертната сала „Карнеги Хол“ во Њујорк.
1936  Војската на фашистичка Италија под команда на генералот Пјетро Бадољо го окупирале главниот град на Етиопија, Адис Абеба.
1961  Во Флорида, САД од лансирната рампа на Кејп Канаверал, Алан Шепард со вселенски брод е лансиран како прв американски космонаут во вселената.
1993  Република Турција и Република Македонија воспоставиле дипломатски односи на ниво на амбасади.